La Vanguardia (Català)

Xi Jinping

- TIANJIN Redacció i agències

PRESIDENT DE LA XINA

Un tribunal de Tianjin va condemnar ahir a tres anys de presó un defensor dels drets humans. Amb ell, el país presidit per Xi (63) obre la tanda de judicis relatius a l’onada de detencions d’activistes que va començar ara fa un any.

Un tribunal de Tianjin va condemnar ahir a tres anys de presó i quatre de suspensió el conegut activista Zhai Yanmin, un veterà de la plaça de Tiananmen amb qui la Xina ha decidit obrir la tanda de judicis contra els defensors dels drets humans que les autoritats van començar a detenir fa un any.

L’activista, de 55 anys, va ser arrestat el juliol del 2015 amb 300 persones més que el Govern considera sospitoses de conspirar per subvertir el poder estatal, així com “establir un sistema ideològic, un mètode i els passos necessaris per fer-ho”, segons l’agència oficial Xinhua. La majoria dels detinguts en l’onada coneguda com a Repressió 709 van ser interrogat­s i alliberats, però 19 encara continuen estant entre reixes. L’objectiu era paralitzar els cercles legals dels activistes. Tot apunta que el mateix Tribunal Popular Intermedi número 2 de Tianjin jutjarà aquesta setmana tres advocats del bufet Fengrui de Pequín, especialit­zat en drets humans.

La vista d’ahir només va durar tres hores,i Zhai va ser condemnat a una pena relativame­nt laxa tenint en compte que s’enfrontava a una màxima de cadena perpètua. El fet que confessés, acatés la pena i “cooperés” explicaria aquest mínim càstig per a un acusat de subversió. Això podria respondre a un moviment deliberat del Partit Comunista –que no tolera l’oposició– per demostrar que aquells que cooperen amb la justícia poden ser tractats amb clemència.

Zhai evitarà la presó si no comet cap altre delicte en aquests quatre anys de suspensió, encara que haurà de viure sota supervisió. També ha perdut tots els seus drets polítics. Tant Amnistia Internacio­nal com la seva dona, Liu Ermin, han denunciat irregulari­tats en el judici, que es va desenvolup­ar sense la presència de l’advocat defensor escollit per la família. Sense notícies del seu marit des de la seva detenció, Liu va estar sota arrest domiciliar­i durant la vista, segons denunciava ahir en declaracio­ns al South China Morning Post, editat a Hong Kong: “Fins i tot encara que pugui sortir de la presó aviat, de què servirà? No pot parlar i de què serveix només ser capaç de menjar? En què es diferencia això de la mort?”.

Pequín condemna a tres anys de presó Zhai Yanmin, de 55 anys, un veterà manifestan­t des de Tiananmen

 ??  ??
 ?? NG HAN GUAN / AP ?? La dona d’un advocat detingut s’acosta al tribunal de Tianjin
NG HAN GUAN / AP La dona d’un advocat detingut s’acosta al tribunal de Tianjin

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain