La Vanguardia (Català)

Un dèficit en augment

La comunitat rep 8.800 milions menys del que aporta

- LA VANGUARDIA

Segons el Ministeri d’Hisenda, el dèficit fiscal de Catalunya respecte a les altres comunitats autònomes va créixer el 2013 un 18%, situant-se en els 8.800 milions d’euros.

Hisenda va elevar ahir el dèficit fiscal de Catalunya el 2013 en un 18,3% respecte a l’any anterior i el va situar en 8.800 milions d’euros. La xifra de la balança fiscal calculada per l’Estat (partint d’una metodologi­a no acceptada per tots els experts) és sensibleme­nt inferior a la que estima la Generalita­t per a un any abans (2012) i que se situa en entre els 10.300 i 14.623 milions. En teoria el dèficit fiscal mostra que un territori rep de l’Administra­ció en forma de despesa pública menys diners dels que aporta en impostos.

La metodologi­a que fa servir el Ministeri d’Hisenda es va definir el 2014 per un equip liderat per Ángel de la Fuente, actual director de Fedea. La Generalita­t no comparteix aquesta metodologi­a i fins i tot considera que no són unes veritables balances fiscals.

El Ministeri d’Hisenda, en canvi, considera que el càlcul és una “eina” que permet “una anàlisi de la incidència regional de l’actuació de les administra­cions públiques molt més detallada”. Si s’analitzen les estadístiq­ues del ministeri s’aprecia un comportame­nt erràtic: a Catalunya l’increment del 18% del dèficit el 2013 contrasta amb el descens del 12% el 2012. En el cas de Madrid, el 2013 es va registrar un descens del 8% davant l’augment del 14% del 2012.

En el cas de la comunitat catalana l’increment del dèficit no només és en valor absolut sinó també en relació amb el PIB. El 2012 el dèficit fiscal era equivalent al 3,75% del PIB i el 2013 es va elevar al 4,53%. Aquell percentatg­e es queda –encara que correspon a exercicis diferents– a només mig punt de l’estimació de la Generalita­t utilitzant el model flux-benefici (que mesura l’impacte del sector públic en el benestar de les persones). Per al 2012, el Departamen­t d’Economia que dirigeix Oriol Junqueras va calcular que era un 5,1%.

Com s’aprecia al gràfic, en valor absolut Catalunya és la segona comunitat amb més dèficit fiscal, només superada per Madrid. En canvi en relació amb el PIB de cada territori, la comunitat ocupa el tercer lloc ja que la supera Balears.

Una última aproximaci­ó que fa l’estudi és el dèficit fiscal en relació amb la població. En aquest cas, Catalunya és la tercera comunitat del rànquing superada per Madrid i les Balears. En concret, el dèficit fiscal per càpita a Catalunya és de 1.168 euros enfront dels 984 euros de l’any anterior.

El ministeri va informar que “els fluxos redistribu­tius entre regions van ascendir a uns 29.000 milions”. Hi ha cinc comunitats amb dèficit fiscal i la resta són receptores, que lidera Andalusia amb 6.154 milions.

Els càlculs de la Generalita­t eleven la xifra entre 10.300 i 14.623 milions

La xifra és volàtil ja que Catalunya creix un 18% després d’haver caigut un 12%

 ??  ?? FONT: Ministeri d’Hisenda i Administra­cions Públiques
FONT: Ministeri d’Hisenda i Administra­cions Públiques

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain