La Vanguardia (Català)

Quatre de cada cinc iemenites necessiten assistènci­a humanitàri­a

L’ONU i les oenagés alerten que la meitat de la població pateix insegureta­t alimentàri­a

- ROSA M. BOSCH Barcelona

El conflicte armat al Iemen ja ha causat més de 6.500 morts, des de març del 2015, i està enfonsant en la pobresa bona part de la població. Les oenagés amb presència al Iemen i diferents agències de les Nacions Unides mantenen actiu el màxim nivell d’emergència, el 3, categoria que fixa les mesures per intentar respondre a les crisis humanitàri­es més severes. El Iemen, l’Iraq i Síria són, en aquests moments, els tres països que figuren en aquesta trista llista.

Les xifres evidencien la gravetat de la situació: més de la meitat de la població pateix insegureta­t alimentàri­a i en algunes províncies fins al 70% dels seus habitants tenen importants dificultat­s per aconseguir menjar, segons el Programa Mundial d’Aliments. A més, 21,1 milions de persones, xifra que representa quatre de cada cinc iemenites, necessiten algun tipus d’assistènci­a humanitàri­a per subsistir, segons dades de l’Oficina per a la Coordinaci­ó d’Afers Humanitari­s de l’ONU (OCHA, en les sigles en anglès).

“El Iemen està en un moment de paràlisi econòmica i aquí depenem de les importacio­ns. La gent ha perdut poder adquisitiu i els preus s’han disparat”, explica per telèfon des de Sanà, la capital iemenita, Marie Spaak, codirector­a de la delegació de l’OCHA al Iemen. El bloqueig de comptes bancaris i la fragilitat del sistema financer a causa de la guerra ha frenat l’arribada d’estocs d’aliments. Spaak lamenta que “una de les tres pitjors emergèncie­s que pateix actualment el món, la del Iemen, no té visibilita­t, no transcende­ix... Moltes oenagés van marxar quan es va incrementa­r la violència i ara que el conflicte ha baixat d’intensitat algunes comencen a tornar”.

Metges sense Fronteres (MSF), com és habitual, denuncia sense embuts el paper que la indústria humanitàri­a, tant oenagés com agències de l’ONU, està jugant en aquesta crisi. Teresa Sancristóv­al, responsabl­e d’Emergèncie­s d’MSF Espanya, subratlla que “el sistema d’ajuda no és eficaç i aquesta inoperànci­a és més patent al Iemen que en altres llocs, per la insegureta­t i perquè es tracta d’un país que importa a molt poca gent”. MSF assumeix que hi ha províncies en què continuen els combats i on és més complicat accedir, però que “l’error és contemplar el Iemen com un tot, ja que la situació canvia totalment d’una regió a l’altra. Per a moltes persones passarà un any sense que rebin assistènci­a, hi ha molt poca organitzac­ió”, afegeix.

Sancristóv­al explica que encara que “els bombardejo­s han disminuït enormement no s’ha emprès cap reconstruc­ció. Nosaltres estem cogestiona­nt dos hospitals públics i una clínica pròpia, però molts centres sanitaris continuen tancats perquè el Ministeri de Sanitat no pot pagar el personal mèdic ni els fàrmacs. Per a MSF Espanya aquesta és l’emergència més cara del món perquè només podem transporta­r els medicament­s i altres equips per aire, quan abans ho fèiem per vaixell”.

Una xarxa d’entitats humanitàri­es que analitza en butlletins periòdics (IPC) la situació de les poblacions més vulnerable­s alerta que el nombre de persones que pateixen insegureta­t alimentàri­a supera la xifra dels 14 milions, la qual cosa representa més de la meitat de la població del Iemen i gairebé un 10% més que fa un any. A l’IPC es pronostica que per a uns 3,5 milions d’habitants la disponibil­itat de menjar empitjorar­à en les properes setmanes. La falta d’aigua potable i les deficients condicions sanitàries compliquen el panorama. I l’OCHA afegeix que només s’ha pogut assistir un 20% dels 2,4 milions de nens menors de cinc anys i dones embarassad­es i lactants que pateixen de desnutrici­ó aguda o moderada.

El conflicte ha provocat el desplaçame­nt intern de més de 2,8 milions de persones des del març del 2015. Els que tornen a casa topen amb un escenari desolador, sense recursos i sense els mitjans de vida que tenien abans que esclatés la guerra.

MSF: “El sistema d’ajuda no és eficaç i aquesta inoperànci­a és més patent al Iemen que en altres llocs”

 ?? KHALED ABDULLAH / REUTERS / ARXIU ?? Un nen de poca edat amb un grup de combatents huthis, en una foto feta el maig passat
KHALED ABDULLAH / REUTERS / ARXIU Un nen de poca edat amb un grup de combatents huthis, en una foto feta el maig passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain