La Vanguardia (Català)

El Papa s’inspira en l’Església original per impulsar el diaconat femení

- LUCIA MAGI Roma. Servei especial

Després d’“una intensa oració i madura reflexió”, el papa Francesc va ordenar ahir la creació d’una comissió encarregad­a d’estudiar el diaconat femení, “sobretot respecte als primers temps de l’Església”, es llegeix en el comunicat distribuït per la Santa Seu.

El diaconat és el grau de consagraci­ó anterior al sacerdoci i, prèvia ordenació, atorga funcions litúrgique­s i pastorals com ara administra­r el baptisme o l’eucaristia, portar el viàtic als moribunds o llegir la Sagrada Escriptura. Alguna d’aquestes funcions estan reservades als homes.

No era així en els orígens. L’apòstol Pau, a les seves epístoles, narra que llavors hi havia diaconesse­s, tant a Occident com a Orient. La nova entitat intentarà aclarir quin tipus de càrrecs tenien aquestes dones i si seria viable tornar a introduir la seva figura.

Per presidir la comissió el Papa va nomenar l’arquebisbe espanyol Luis Francisco Ladaria Ferrer, secretari de la Congregaci­ó per a la Doctrina de la Fe. Sota el seu comandamen­t treballara­n sis dones i sis homes, tots religiosos i estudiosos, com Santiago Madrigal, professor a la Universita­t Pontíficia de Comillas.

La decisió no és del tot inesperada. El Pontífex va deixar intuir alguna cosa el 12 de maig passat, durant l’assemblea plenària de les Superiores Generals al Vaticà. Quan una religiosa li va preguntar si veia possible que una dona fos ordenada diaconessa, el Papa va reconèixer: “És una possibilit­at avui dia”.

El 26 de juny, en el viatge de tornada d’Armènia, Bergoglio va recordar que havia abordat la qüestió amb un professor sirià que li va dir que les diaconesse­s eren de molta ajuda en els ritus amb dones, per exemple el baptisme per immersió.

Tot i això, Francesc va subratllar que obrir una reflexió sobre el diaconat femení no significa automàtica­ment arribar a l’ordenació de dones. De moment, un primer pas.

 ?? REUTERS ?? Francesc, diumenge passat
REUTERS Francesc, diumenge passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain