La Vanguardia (Català)

El Congrés també dóna un cop de porta als grups de les confluènci­es

- F. GARCÍA Madrid

Els vuit diputats del Partit Demòcrata Català comparteix­en infortuni amb els nou de la candidatur­a A la Valenciana (Compromís, Podem i EUPV) i els cinc d’En Marea (Anova, Podem i EU). Perquè a aquestes dues confluènci­es la Mesa del Congrés també els va denegar definitiva­ment la formació de grup a la Cambra, en els dos casos amb els vots negatius del PP, el PSOE i Ciutadans: aquestes tres formacions van coincidir a desestimar els recursos de reconsider­ació plantejats per aquestes formacions territoria­ls contra la negativa en primera instància que la setmana passada va adoptar la Mesa. Les dues coalicions afectades estudiaran si recorren al Tribunal Constituci­onal. La confluènci­a d’En Comú Podem havia optat per formar grup conjuntame­nt i directamen­t amb Units Podem, donant per fet el no de l’òrgan rector de la Cambra. Els diputats d’En Marea van optar per un camí intermedi intentant, primer, constituir-se pel seu compte –en compliment del seu compromís electoral–, i sumar-se fa uns dies a Units Podem després de la primera negativa de la Mesa.

Dels nou electes d’A la Valenciana, els quatre de Compromís preveuen passar-se al Grup Mixt, mentre que els quatre de Podem i l’únic representa­nt d’EUPV s’incorporar­an a Units Podem, que passarà a afegir els cognoms d’En Comú (ja present al nom inicial) i En Marea.

El número dos de Podem, Íñigo Errejón, va lamentar la decisió de la Mesa, perquè tant les dues coalicions rebutjades com En Comú –va dir– “són realitats polítiques autònomes, i mereixien tenir grup”. Tot i això, les tres tindran veu i visibilita­t pròpies en el que, com en la curta legislatur­a després del 20-D, funcionarà com un “grup confederal”, aquesta vegada juntament amb Esquerra Unida.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain