La Vanguardia (Català)

De la minoria catalana al grup mixt

- Jaume V. Aroca

Jordi Pujol, Miquel Roca, Joaquim Molins, Xavier Trias, Josep Antoni Duran Lleida... Des del 1977 l’espai polític que ha representa­t CDC sempre havia tingut grup propi al Congrés dels Diputats. Els seus prohoms havien donat suport i havien deixat caure governs, havien negociat de tot i havien definit el terreny de joc de les relacions entre Catalunya i Espanya. Havien manat molt. Molt. Fins ahir.

Un parell d’apunts sobre aquest singular final: hi ha entre certs polítics catalans la impressió que són més llestos que els polítics madrilenys. Més astuts. Un de vegades poc dissimulat sentiment de superiorit­at. A aquests catalans ningú no els pren el pèl. Però s’ha demostrat repetidame­nt que això no és cert; almenys no sempre ho és. Els ignots vots cedits per CDC per constituir la Mesa del Congrés fa una setmana –la mateixa que ahir va liquidar les seves expectativ­es de tenir un grup propi– són una prova indeleble que a l’altre costat també hi ha artistes de l’astúcia encara més implacable­s, si és possible.

I, arran d’aquesta idea: no es pot desconnect­ar i estar endollat alhora. I això val no només pel que ha passat els darrers anys a Catalunya, que ha desembocat en el que va acordar el Parlament fa just una setmana. A Madrid hi ha una altra desconnexi­ó en curs que també va molt de debò. Superat el bipartidis­me, el sistema parlamenta­ri espanyol pot desconnect­ar de la vella representa­ció plenipoten­ciària catalana del Congrés, que, per primera vegada en la història democràtic­a, pot ser irrellevan­t. El que va passar ahir és una advertènci­a molt seriosa en aquest sentit, un missatge contundent. Alerta: això no vol dir que la política espanyola es pugui concebre sense Catalunya. Seria un error majúscul. Però en la nova maquinària parlamentà­ria espanyola la vella minoria catalana ja no és un engranatge insubstitu­ïble.

Alguns polítics catalans tenen la convicció que són més astuts que els espanyols

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain