La Vanguardia (Català)

Forta millora de l’ocupació al juliol

-

LA forta millora de l’ocupació al juliol, impulsada per la bona temporada turística, és una dada que torna l’optimisme sobre el mercat laboral després dels resultats agredolços de l’Enquesta de Població Activa del segon trimestre, que detectava una desacceler­ació en el ritme de generació de llocs de treball respecte als dos anys anteriors.

Mesurada pel nombre d’afiliats a la Seguretat Social, l’ocupació ha augmentat en 84.721 persones el juliol, una dada que suposa l’increment més alt en aquest mes des de l’any 2007, just abans de l’inici de la crisi. Catalunya ha estat la comunitat autònoma que més ocupació ha creat aquest mes, amb un total de 26.197 nous afiliats.

L’hostaleria, amb més de la meitat dels nous afiliats registrats al juliol, en concret 51.412 persones, defineix el caràcter fortament temporal que té el comportame­nt del mercat laboral, que no és sostenible la resta de l’any. Tot i això cal destacar que, en aquesta ocasió, en xifres desestacio­nalitzades, l’augment del nombre d’afiliats a la Seguretat Social ha estat de 41.463 persones, que és també la millor xifra dels últims deu anys en un mes de juliol i que reflecteix una positiva tendència de fons en el conjunt de tots els sectors econòmics.

En els últims dotze mesos, després de computar aquest mes de juliol, la Seguretat Social suma 529.804 afiliats, un 3,06 % més. La xifra total –clau per al pagament de pensions– s’ha situat en 17.844.992 persones. És destacable que, des del punt més baix d’afiliació al sistema, el febrer del 2013, s’han recuperat 1.694.245 ocupats, la meitat dels més de 3,3 milions perduts durant la crisi.

Aquestes dades demostren que s’avança amb èxit en la lluita contra l’atur i que és fonamental consolidar el creixement econòmic per garantir l’actual ritme de creació d’ocupació, amb l’objectiu de poder arribar, com pretén el Govern, als vint milions d’afiliats l’any 2020, que són pràcticame­nt els mateixos que hi havia abans de l’inici de la crisi econòmica.

El turisme s’ha consolidat com un dels motors més dinàmics de l’economia i de l’ocupació, com es demostra una vegada més aquest any. És un sector, per tant, al qual cal donar suport per garantir-ne l’evolució positiva en el futur. Però també cal avançar, i no ens cansarem de repetir-ho, en el desenvolup­ament de sectors que comportin més valor afegit i tecnològic al sistema productiu, de manera que es puguin crear llocs de treball més estables i de més qualitat. És prioritari, en aquest sentit, l’impuls de la investigac­ió i de la innovació per al reforç de les empreses que ja funcionen, així com per a la creació de noves activitats. És ara, en ple creixement econòmic, quan s’ha d’aprofitar l’oportunita­t per fer el gran salt que el sistema productiu necessita.

No ajuden gens a la creació d’ocupació les propostes de derogació de la reforma laboral, com ahir mateix va reiterar Pedro Sánchez, líder del PSOE, ja que això provoca incertesa en les empreses i podria frenar l’intens ritme de contractac­ió actual que es registra. És evident, com les xifres d’ocupació de juliol demostren un cop més, que el sistema laboral espanyol, malgrat créixer en llocs de treball, pateix d’elevats nivells de temporalit­at i precarieta­t, així com d’escassa protecció als aturats, ja que només el 55% cobren subsidi. Esdevé necessari, per tant, a partir de la situació actual, continuar reformant el mercat laboral per millorar-ne l’eficiència i equitat. Però ha de fer-se sobre la base del diàleg i la concertaci­ó social amb l’objectiu de sumar llocs de treball i no restar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain