La Vanguardia (Català)

Lectures d’aquell estiu

- Oriol Pi de Cabanyes

Una visió globalment empàtica de la “nostra” Guerra Civil, vull dir no limitada a una simple historieta de bons i dolents, es podria elaborar a partir de la lectura –i meditació– de només tres escrits: Incerta glòria, la novel·la de Joan Sales; Els grans cementiris sota la lluna, el colpidor testimoni de Georges Bernanos sobre la repressió feixista a la Mallorca del 1936, i la carta que va adreçar al mateix Bernanos la jove pensadora Simone Weil després d’haver-se engatjat com a voluntària en el front d’Aragó.

Li diu que entre els anarcosind­icalistes “s’alternaven la immoralita­t, el cinisme, el fanatisme, la crueltat, però també l’amor, l’esperit de fraternita­t, i sobretot la reivindica­ció del tan bell honor en els homes humiliats; em semblava que aquells qui anaven allí animats per un ideal triomfarie­n sobre aquells a qui empenyia el gust de la violència i el desordre”. Va tornar a París decebuda. “Ja no sentia cap necessitat de participar en una guerra que no era pas, com m’havia semblat ser al principi, una guerra de camperols afamats contra els propietari­s de la terra i un clergat còmplice dels propietari­s”.

Aquella guerra, “nostra” fins i tot dels qui encara no havíem nascut, era encara una guerra molt primitiva, on afloraven odis que venien de segles. Quantes, quantes barbaritat­s no es van cometre, més que al front, a la reraguarda! A tots els pobles, a totes les famílies se’n podrien explicar casos.

Weil n’explica un que val per tots. Es trobava a Sitges quan van retornar els derrotats de la fracassada expedició a Mallorca. De quaranta que havien sortit en van tornar només trenta-un. La nit següent van ser assassinat­s en represàlia nou conveïns “en aquesta petita vila on, al juliol, no havia passat res”.

Observador­a pietosa de la condició humana, Weil també li explica al catòlic Bernanos que s’havia trobat com a assistent davant l’afusellame­nt d’un sacerdot: “Durant els minuts d’espera, em preguntava si aniria simplement a mirar o si em faria afusellar jo mateixa tot provant d’intervenir; no sé encara què hauria fet si un feliç atzar no hagués impedit l’execució”.

Tots tres inspirats pel cristianis­me, però en cap cas feixistes, Sales, Bernanos, Weil són tres dels noms que ens poden ajudar a reconcilia­r-nos amb la nostra part més fosca. I també la més lluminosa. Perquè la història, tota la història, es continua fent, encara avui, en nosaltres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain