La Vanguardia (Català)

Normes bàsiques de convivènci­a

-

NO ENVIAR ‘SPAM’. La tramesa excessiva de missatges o continguts es considera de mala educació, digital. Sobretot si són vídeos, fotomuntat­ges o mems insolents. “Si publiques vint vegades el teu últim post a Twitter la gent es cansarà de tu i el mateix si et passes el dia anunciant els teus continguts a la fanpage de Facebook”, adverteix Laura Díaz, community manager.

EL MÓN VIRTUAL ÉS REAL. No dir o fer a la xarxa el que no es faria o diria al carrer o mirant algú a la cara. “Hi ha alguna cosa en relació amb el ciberespai que fa molt fàcil oblidar que s’està interactua­nt amb altres persones que són reals, que no són caràcters en una pantalla, sinó éssers humans”, relata Virgina Shea, autora de referència quan es parla de la netiqueta.

MÉS HUMANITAT. “No has d’oblidar mai que la persona que llegeix la teva publicació té sentiments i pot veure’s afectada pel que tu comparteix­is. No és agradable ferir altres persones, encara que sigui virtualmen­t”, destaca Shea com una “de les deu regles bàsiques de bon comportame­nt en línia”.

SABER ESTAR. Les xarxes socials tenen els seus propis codis de comportame­nt. No és el mateix comunicar-se a Facebook, amb un to molt més distès, que els experts comparen amb el d’una festa o un esdevenime­nt social distès, que fer-ho a LinkedIn, on es potencien molt més les relacions profession­als i es busca feina.

SENSE FALTES. Els errors ortogràfic­s o de sintaxi donen molt mala imatge. L’ús de les majúscules, que s’interpreta com estar cridant, està mal vist i ha de quedar molt restringit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain