La Vanguardia (Català)

La bona conducta

Empreses i administra­cions públiques han estat pioneres a reglamenta­r la manera de relacionar-se a la xarxa

- E. GIRALT Tarragona

La majoria d’empreses i grans administra­cions públiques van començar a regular la seva relació amb clients i usuaris a les xarxes socials fa tot just deu anys. En l’actualitat quasi totes, especialme­nt si són grans corporacio­ns, disposen ja de la seva pròpia netiqueta, normes de conducta específiqu­es escrites que no només han de seguir els encarregat­s de gestionar les xarxes. També els empleats o funcionari­s públics han de conèixer aquests codis de comportame­nt digital i respectar-los, així com els usuaris o clients que hi vulguin interaccio­nar.

El Parlament de Catalunya i la Generalita­t (Guia d’usos i estil a les xarxes socials) van ser pioners, per davant fins i tot de les empreses. “Els drets humans són la gran línia vermella que no pot traspassar ningú”, destaca Trina Milan, que justament va elaborar el primer pla de comunicaci­ó de xarxes socials del Departamen­t d’Ensenyamen­t, el 2007. “El servei públic ha de tenir doble prevenció i precaució. No és el mateix vendre cotxes que educar un infant”, afegeix.

Es tracta de protocols perfectame­nt ben definits de la relació comunicati­va que s’estableix entre l’emissor, sigui una empresa o una administra­ció, amb els seus empleats i funcionari­s, i el receptor, siguin els clients o bé els usuaris. El codi de conducta va d’allò més genèric, com prohibir els insults, els comentaris sexistes i intolerant­s o el llenguatge ofensiu, a aspectes molts més concrets. Es delimita en funció també de cada tipus de xarxa social, perquè no és el mateix lògicament YouTube que Twitter, i es detalla la manera d’actuar dels empleats de l’empresa i dels elaborador­s de continguts. Tot s’ha de concretar: qui pot respondre en nom de la marca, qui gestiona els diferents comptes o com i on es pot dialogar amb els clients.

Justament la relació amb el receptor (usuari o client) és actualment un dels grans maldecaps de les empreses. Si al principi el gran repte va ser crear un codi de conducta, superada ja aquesta fase ara el desafiamen­t és com gestionar bé aquest diàleg. “Una de les bases és la rapidesa, la instantane­ïtat; es pot fer amb un to proper a la persona, més arriscat, o de forma més conservado­ra, remetent sempre al missatge privat, el recurs més fàcil per guanyar temps i apartar una conversa delicada del context públic i portarla a l’àmbit privat”, diu Milan.

També s’estableixe­n els límits de la comunicaci­ó a nivell personal dels empleats a les xarxes socials. Ha de quedar ben clar què es pot dir com a membre de l’organitzac­ió i què es pot comunicar en l’esfera personal. Qualsevol comentari discrimina­tori s’ha de desterrar immediatam­ent. La Unió Europea (UE) ha presentat aquest mes de juny amb Facebook, Twitter, YouTube i Microsoft

Els codis es fan diferencia­nt entre els empleats, els usuaris i els creadors o gestors de continguts

el primer codi de conducta comú per combatre la incitació a l’odi a les xarxes socials. El repte és garantir que les plataforme­s on line impedeixin que els missatges que inciten a l’odi es facin virals, amb la responsabi­litat col·lectiva de promoure la llibertat d’expressió en el món digital.

Els qui vetllen per les bones maneres topen amb una altra dificultat afegida: restringir o eliminar comentaris o continguts és vist molts cops com un acte de censura, tret que es tracti de casos molt flagrants. “La llibertat d’expressió s’ha convertit en un gran comodí. I no tot s’hi val”, destaca Laura Díaz, community manager en la petita i mitjana empresa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain