La Vanguardia (Català)

Un perill gens virtual

El governador de Nova York prohibeix als delinqüent­s sexuals convictes que juguin a Pokémon Go

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

La mesura afecta 3.000 abusadors i arriba per por que la caça de Pikachu porti un nen fins a un d’ells

El rastreig de personatge­s virtuals té el risc de conduir a un perill de debò. Res de ninots inofensius, sinó paios reals que són una amenaça.

Almenys així ho creu el governador de l’estat de Nova York, el demòcrata Andrew Cuomo. Ha ordenat que es prohibeixi jugar a Pokémon Go als delinqüent­s sexuals que es troben en llibertat condiciona­l. Aquesta mesura, que afectaria uns 3.000 encausats, pretén protegir els menors. D’aquesta manera es tracta d’impedir l’acostament a ells d’aquells agressors amb l’excusa que han sortit a caçar avatars desplegats mitjançant aquest popular programa per a telèfons intel·ligents.

“Protegir els nens novaiorque­sos és la nostra prioritat número u i, davant l’evolució tecnològic­a, ens hem d’assegurar que aquests avenços no es converteix­in en altres camins perquè depredador­s perillosos puguin arribar fins a noves víctimes”, va assenyalar Cuomo en un comunicat.

La seva petició va adreçada al Departamen­t Correccion­al, que és qui l’haurà de posar en marxa. “Aquestes accions –va insistir– proveiran de salvaguard­a els seguidors d’aquests jocs de realitat augmentada i serà una altra eina per ajudar a mantenir allunyats aquells que busquen fer mal a les criatures”.

Sota aquesta proposta, tots els delinqüent­s sexuals que surtin de la presó tindran barrada la pràctica d’aquest joc. A fi d’aconseguir­ho, Cuomo també ha remès una carta a Niantic, l’empresa que desenvolup­a aquesta aplicació, en què sol·licita ajuda per impedir que els abusadors convictes accedeixin al Pokémon Go.

Els suggereix que creuin dades dels jugadors amb els registres de delinqüent­s sexuals. El web de Niantic assenyala que els usuaris han de ser majors de 13 anys, sense cap mena de limitació legal per fer una tria .

La iniciativa del governador s’ha produït arran que senadors estatals constatess­in que aquestes presències virtuals s’havien vist a prop de les llars d’aquests delinqüent­s. Els investigad­ors van visitar més d’un centenar d’aquests agressors condemnats per abusos o en possessió de pornografi­a infantil.

En 57 casos, els personatge­s virtuals van ser detectats en les proximitat­s d’aquelles residèncie­s. A més, un total de 73 d’aquells domicilis es trobaven a menys d’una illa d’aquests avatars, de botigues especialit­zades en aquesta matèria o de centres esportius, llocs que serveixen de localitzac­ió del joc i que són freqüentat­s per menors.

“Mentre els nens es pensen que caçaran un Pokémon, el que realment pot passar és que siguin conduïts a un depredador en comptes de Pikachu”, va remarcar el senador Jeff Klein. Aquest legislador ha instat Niantic perquè s’asseguri que cap d’aquests avatars no pot aparèixer a menys de 30 metres del domicili d’un d’aquests convictes. Des que es va llançar el joc, aquestes criatures han emergit en enclavamen­ts on no han estat benvinguts per falta de respecte. Un d’aquests és el Museu de l’Holocaust de Washington. Els seus responsabl­es han demanat que no es practiqui aquest joc i l’empresa desenvolup­adora s’ha compromès a revisar els seus desplegame­nts de cara al futur per evitar situacions incòmodes.

Cuomo té experiènci­a en aquest terreny. El 2008 va introduir una legislació que requeria a les agències estatals donar informació a les xarxes socials sobre delinqüent­s sexuals. Aquestes companyies van utilitzar la llista per mantenir aquests agressors allunyats de les seves plataforme­s.

 ?? VICTOR J. BLUE / BLOOMBERG ?? Un grup de jugadors de Pokémon Go, reunits a la Cinquena Avinguda el 13 de juliol passat
VICTOR J. BLUE / BLOOMBERG Un grup de jugadors de Pokémon Go, reunits a la Cinquena Avinguda el 13 de juliol passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain