La Vanguardia (Català)

Barcelona s’ofereix per acollir empreses instal·lades a Londres

L’Ajuntament i la Generalita­t treballen coordinats per aprofitar els efectes del ‘Brexit’

- DAVID GUERRERO Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha vist el Brexit com una oportunita­t econòmica per a la ciutat. I es disposa a aprofitar-la. El pla d’actuació no està definit encara però tenen clar que cal anar a totes.

L’objectiu és captar empreses que vulguin continuar operant dins de la Unió Europea i, per tant, busquin una nova ubicació alternativ­a al Regne Unit en una gran ciutat del Vell Continent. Barcelona s’ofereix, però també participen en la lluita la resta de grans ciutats europees. “Cal moure’s ràpid, la competènci­a és molt gran i tothom ha tingut la mateixa idea que Barcelona”, reconeix Jaume Collboni, tinent d’alcalde d’Empresa i alcalde accients cidental per uns dies. Per guanyar no es pot jugar a la defensiva, així que es realitzara­n accions de prospecció i promoció.

El pla de captació de projectes i oportunita­ts de negoci es treballarà de manera conjunta entre l’Ajuntament i la Generalita­t de Catalunya. “Es tracta de sumar esforços i coordinar-nos per posicionar-nos més bé”, va explicar ahir Collboni després de reunir-se amb representa­nts del Govern català. Al seu costat, el conseller d’Empresa, Jordi Baiget, va destacar la “voluntat ferma de col·laborar de manera estreta perquè el Brexit acabi sent una oportunita­t per a Barcelona i Catalunya”.

L’administra­ció local i l’autonòmica compartira­n “estructure­s i coneixemen­t” per redactar el pla a desenvolup­ar i començar a contactar amb empreses britànique­s de tota mena. Per part de la Generalita­t la feina es canalitzar­à a través d’ACCIÓ –l’agència per a la competitiv­itat del Govern català– mentre que l’Ajuntament posarà a treballar les diferents àrees relacionad­es amb la promoció de la ciutat. Després de la primera sessió de feina conjunta, les dues parts van celebrar ahir la bona sintonia mostrada entre les dues administra­cions amb una finalitat comuna.

La cacera d’empreses en un primer moment està oberta a tots els àmbits, encara que segons Baiget “el gran objectiu són les empreses de la indústria 4.0”, tot el que estigui relacionat i vinculat amb les tecnologie­s de la informació i la transforma­ció digital, amb internet com a gran motor. No endebades, Barcelona és la Mobile World Capital, organitza el congrés de telefonia mòbil més important del món i això s’ha de notar d’alguna manera.

Busquen tant grans multinacio­nals com empreses emergents tecnològiq­ues, tot i que són cons- que és més fàcil atreure les emergents. Les firmes asiàtiques i americanes són el caramel més llaminer.

Collboni també apunta a les indústries creatives i culturals, “les que tenen el talent com a base de futur”. Una enquesta de Barcelona Centre de Disseny realitzada entre responsabl­es de certàmens del sector d’arreu del món situa la capital catalana com la quarta ciutat més creativa del món per darrere de la mateixa Londres, Nova York i Berlín. És un camp que vol explotar el tinent d’alcalde d’Empresa i, alhora, de Cultura, que visualitza la possibilit­at que grans empreses estableixi­n aquí els seus centres de disseny i d’investigac­ió encara que mantinguin la seu central

El gran objectiu són les empreses del sector tecnològic i de transforma­ció digital

Collboni vol atreure indústries creatives perquè instal·lin els centres de disseny aquí

a altres ciutats. Tot això, Collboni ho entén com una porta oberta per “donar més oportunita­ts laborals als joves” amb la creació d’ocupació de qualitat a la ciutat.

L’equip municipal ja treballa en la preparació d’una missió econòmica a Londres l’octubre per endinsar-se en les possibilit­ats que la ciutat es beneficiï tant com sigui possible del Brexit .A l’Ajuntament tenen clar que el que ven és Barcelona, la seva marca, el seu prestigi al món. “La Generalita­t pot sumar, però la iniciativa l’ha de liderar clarament Barcelona”, diuen amb convencime­nt als passadisso­s del Consistori.

Els atractius que van moure 719.396 turistes britànics a visitar la ciutat l’any passat afegits a la qualitat de vida que els ofereix una ciutat mediterràn­ia són un potencial intangible que pot posicionar Barcelona davant d’altres ciutats en la competició. Entre els contres cal remarcar l’etern problema de l’escàs domini de l’anglès per part de les empreses locals i la població en general.

Els primers passos ja els va fer precisamen­t el tinent d’alcalde barceloní fa dues setmanes, quan va convocar més de vint empresaris, inversors i directius d’empreses britànique­s a Barcelona i també el cònsol, Lloyd Millen, per conèixer com poden afectar els plans del Govern britànic a les empreses ja presents a Barcelona. Els interlocut­ors eren grans companyies, moltes de les quals en ple creixement i expansió internacio­nal. I entre ells Barcelona també vol ser tinguda en compte. Encara que no es reconegui públicamen­t, l’entrada d’un partit amb llarga experiènci­a de govern a la ciutat com el PSC s’ha traduït en la recuperaci­ó en certa manera del discurs business friendly que Colau havia enterrat. “Hem d’afavorir que les empreses que ja són aquí vegin la ciutat com un espai on poder créixer”, va resumir Jaume Collboni, “aquí els donem plenes garanties que podran desenvolup­ar la seva feina en un entorn molt favorable”.

La primera materialit­zació de l’acord entre Ajuntament i Generalita­t serà la creació d’una finestreta única per facilitar l’arribada d’empreses del Regne Unit, de manera que s’unifiquin els serveis i s’acompanyin totes les que mostrin interès per instal·lar-se tant a Barcelona com a la resta de Catalunya. En aquest sentit, Barcelona Activa està cridada a ser un dels principals instrument­s d’acollida de britànics que es vulguin instal·lar a Barcelona.

Més enllà de les empreses que es puguin atreure, es treballarà de manera conjunta amb Fira de Barcelona per captar fires i congressos. D’altra banda, també hi ha oberta la via dels organismes continenta­ls que són actualment a Londres. L’Agència Europea del Medicament és l’aposta conjunta d’Ajuntament i Generalita­t. Fins i tot compta amb el suport del govern espanyol, disposat a donar suport a la candidatur­a de Barcelona quan arribi el moment. La instal·lació de la seu d’aquesta agència a la ciutat seria un dinamitzad­or de les inversions ja que a més dels funcionari­s que es traslladar­ien pel canvi de seu obriria les possibilit­ats de creixement del sector de la biomedicin­a a la ciutat i el seu entorn metropolit­à, encara que aquest és un camí molt més llarg que el de les empreses.

El govern municipal i català unificaran serveis per facilitar la interlocuc­ió

Fires, congressos i organismes europeus també són al punt de mira

 ?? NIKLAS HALLEN / AFP ?? Les empreses ubicades a la City de Londres són l’objectiu
NIKLAS HALLEN / AFP Les empreses ubicades a la City de Londres són l’objectiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain