La Vanguardia (Català)

Una platja a prova de robatoris

Santa Susanna impulsa una prova pilot amb la instal·lació d’un mòdul prefabrica­t de 70 caixes de seguretat que funciona amb energia solar

- FEDE CEDÓ Santa Susanna

Anar a la platja sense necessitat de preocupar-se de vigilar els objectes personals és, per a qualsevol destinació turística, un valor afegit. Així ho entén l’Ajuntament de Santa Susanna (Maresme), que impulsa la prova pilot de les primeres 70 taquilles de seguretat automàtiqu­es que s’instal·len a Catalunya.

“És un servei per oferir tranquil·litat als usuaris de la platja”, diu l’alcalde, Joan Campolier. És tan senzill com pagar un parquímetr­e per estacionar el vehicle en zona blava. El mòdul, amb 70 armariets, funciona amb un sistema controlat per un ordinador i es carrega amb energia solar, tot i que també es pot connectar a la xarxa elèctrica. L’usuari escull a la pantalla tàctil un dels cinc idiomes per seguir les instruccio­ns. Una vegada abonat l’import (1 euro per hora, 5 al dia i 25 a la setmana), el caixer subministr­a una fitxa magnètica i el número de la taquilla correspone­nt. L’armari s’obre quan es frega la maneta d’obertura amb la fitxa.

Es tracta d’un sistema de fabricació holandesa compost de materials antivandàl­ics, amb portes de ferro de tres centímetre­s de gruix, segons detalla Isgar Bos, de l’empresa BlueKangar­oo, que promociona la iniciativa. Tot i així, si s’arriba a produir un robatori a l’interior de la cabina, l’empresa té una asseguranç­a que abona 750 euros a la víctima. A Andalusia el sistema té molta acceptació, fins al punt que cada dia es lloguen el 70% dels armariets de seguretat distribuït­s per diverses platges. A Santa Susanna esperen poder llogar unes 50 taquilles diàries tot i que no han pogut promociona­r l’enginy pels retards en els permisos.

El sistema disposa d’un telèfon de contacte per a emergèncie­s, com per exemple la pèrdua de la fitxa magnètica, impossible de manipular, ja que cadascuna té un codi irrepetibl­e. Davant d’aquesta eventualit­at, l’usuari ha de contactar telefònica­ment amb l’empresa, que li requerirà el codi de seguretat introduït prèviament. Després de la comprovaci­ó, se li subministr­arà un segon codi per obrir el departamen­t i recuperar les pertinence­s. Els objectes que es deixin a les taquilles una vegada hagi finalitzat el servei (de 10 a 21 hores) seran dipositats a les dependènci­es de la policia local.

Superada la prova pilot, la temporada que ve les taquilles solars disposaran de més serveis, com, per exemple, un desfibril·lador. Els mòduls també s’utilitzara­n per ampliar la xarxa wifi a la platja, amb una cobertura actual molt deficient, cosa que també permetrà millorar el servei de telecomuni­cacions local, apte fins i tot per als policies locals del servei platges. De la mateixa manera, cada mòdul tindrà un carregador de telèfons mòbils a dins.

Des de l’oficina turística de Santa Susanna, Sílvia Vives, la regidora de Desenvolup­ament, explica que les taquilles solars són el complement ideal per a les activitats lúdiques i esportives que es fan al llarg dels 2,5 quilòmetre­s de platges del municipi. Així, destaca l’exemple dels nedadors que participen en els itineraris de les Vies Braves, que fins ara no tenien cap lloc per guardar els objectes personals mentre recorrien les rutes marítimes senyalitza­des. D’altra banda, l’alcalde considera que el servei “contribuei­x a l’excel·lència turística de Santa Susanna”.

A partir de l’any que ve les taquilles incorporar­an nous serveis, com carregador­s de mòbil

 ?? PEDRO CATENA ?? Una banyista utilitzant les taquilles de platja que s’han començat a provar a Santa Susanna
PEDRO CATENA Una banyista utilitzant les taquilles de platja que s’han començat a provar a Santa Susanna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain