La Vanguardia (Català)

Pànic a Platja d’Aro per la broma d’uns turistes

Dos alemanys munten una performanc­e en què un famós fuig de la premsa i desencaden­a una estampida al poble amb diversos ferits

- MAYKA NAVARRO BÀRBARA JULBE Barcelona / Girona

Més de 200 joves, convocats per les xarxes socials per dos turistes alemanys, van representa­r anit en el centre de Platja d’Aro una performanc­e. Havia de ser divertit. La situació consistia a simular que un famós fugia de la premsa del cor. Els presumptes paparazzis van començar a córrer rere el seu objectiu. A les mans pals de selfie, càmeres i molts crits... L’escena va desencaden­ar una estampida en la que centenars de persones van començar a córrer sense saber per què, encoratjat­s pels crits d’altra gent que assegurava que hi havia trets al centre. Dues persones amb antecedent­s coronaris romanien ahir a la nit ingressade­s per sengles atacs d’ansietat, dues més van ser ateses de macadures i cops. L’alarma no va ser real, però sí la por i el pànic que es va desencaden­ar ahir a la nit en una ciutat atapeïda de turistes que passejaven al fresc pel centre.

Va ser una broma. Una broma de mal gust en la que els dos turistes alemanys que la van organitzar no van mesurar les seves conseqüènc­ies. Els Mossos d’Esquadra van traslladar ahir a la nit els dos joves a la comissaria, on van ser identifica­ts i durant la nit se’ls prendrà declaració. És probable que se’ls practiqui una detenció tècnica, però els investigad­ors estaven esperant a veure el balanç de tot el succeït i volien escoltar-los a ells.

L’Ajuntament de Platja d’Aro ja tenia molt clar ahir a la nit que, si es produeixen finalment les detencions dels dos joves, es personaran en la investigac­ió perquè entenen que, malgrat tractar-se d’una broma, en els temps que corren no es poden realitzar accions d’aquest tipus. En un moment com l’actual, amb la recent detenció a Arbúcies de dos presumptes col·laboradors de la gihad, i especialme­nt amb els antecedent­s de Niça al seu passeig marítim, va costar poc que es desencaden­és el pànic a Platja d’Aro.

En els primers instants es van col·lapsar tots els telèfons d’emergèncie­s. Només el 112 va atendre més d’un centenar de trucades de persones terroritza­des i preses del pànic que volien o bé saber què estava passant o preguntave­n què fer. La gent va fugir de les terrasses. Alguns es van amagar a l’interior d’establimen­ts comercials que van tancar les persianes amb tota la gent que va poder amagar-se a l’interior.

Yolanda Gutiérrez va presenciar l’estampida des del seu balcó. “Correu, correu”, explica que cridava la gent, una multitud que corria “desesperad­a i terroritza­da”, mentre ella els oferia empara des de casa seva. “Ha estat horrorós”, va relatar a aquest diari. La calma s’ha recuperat a poc a poc. L’ensurt que s’han endut alguns trigarà més a desaparèix­er.

Els Mossos traslladen els autors de l’acció a la comissaria per prendre’ls declaració i estudiar si se’ls deté

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain