La Vanguardia (Català)

Un príncep de Mònaco a Mallorca

Pierre Casiraghi s’estrena a les regates de la Copa del Rei a bord del catamarà ‘Malizia’

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Palma

No hi ha rei, però sí que hi ha prínceps. Pierre Casiraghi no té cap títol reial –ni tan sols el seu oncle Albert de Mònaco, que, tot i que és el sobirà del principat, només és altesa sereníssim­a–, però, amb caràcter general, el tercer dels quatre fills de la princesa Carolina és tractat com un príncep a tot arreu. Ahir va anar a les instal·lacions del Club Nàutic de Palma, on aquesta setmana se celebren les regates de la Copa del Rei Mapfre, en la seva condició de patró del Malizia, un catamarà volador que, amb deu metres d’eslora (llargada) i sis de mànega (amplada), és capaç d’arribar fins als 40 nusos ( 74 quilòmetre­s per hora) de velocitat. Un autèntic torpede –els tripulants han d’anar equipats amb vestit i casc, com si fossin motoristes– amb què el fill petit del malaguanya­t Stefano Casiraghi s’estrena a la prova més important de la Mediterràn­ia.

Pierre va arribar a Mallorca divendres passat per entrenar-se amb els seus companys de navegació, però hores després va deixar l’illa i va tornar a Milà per la mort de Marta Marzotto, la singular àvia de la seva esposa, Beatrice Borromeo. Després del funeral, dilluns passat, Pierre Casiraghi va tornar a Palma, i ahir va passejar la seva elegant figura, fins i tot en bermudes i polo, pel Club Nàutic. Com si es tractés d’un príncep reial, va ser rebut pel president del club, Javier Sanz, i després es va reunir amb els tripulants del Malizia. Pierre Casiraghi es va mostrar encantat de ser a Mallorca i de poder coincidir amb el rei Felip, que, si les obligacion­s li ho permeten, participar­à en la competició, divendres i/o dissabte, a bord de l’Aifos, el veler de l’Armada. En qualsevol cas, Pierre no es batrà amb Felip, ja que els seus vaixells competeixe­n en categories diferents, però sí que es trobarà amb el Rei dissabte vinent, ja que el Monarca presidirà el lliurament de premis de la competició nàutica a què assisteixe­n tots els regatistes.

Pierre Casiraghi, que està a punt de fer 29 anys, es dedica profession­alment a gestionar les empreses de la família del seu pare i, tot i que viu a Milà amb la sofisticad­a Beatrice, és un dels valors més cotitzats de la cort de Mònaco. El seu casament, ara fa un any, es va celebrar a les illes Borromees (Itàlia), propietat de la família paterna de la seva esposa, la flor i nata de la societat italiana i descendent, tot i que no directa, del cardenal, i després sant, Carlo Borromeo, un dels grans reformiste­s de l’Església catòlica al segle XVI.

Pierre no té, per part paterna, un cognom tan llustrós, ja que els Casiraghi es van enriquir a mitjan segle passat amb un negoci immobiliar­i que van ampliar notablemen­t quan, el 1983, Stefano es va casar amb Carolina de Mònaco. El pare de Pierre va morir el 3 d’octubre del 1990 en un accident nàutic, amb només 30 anys i quan Pierre en tenia 3, la seva germana Carlota 4 i Andrea, el fill gran, 6. Va ser una tragèdia que es va sumar a la de la mort de Gràcia de Mònaco, el 1982. Pierre, tot i això, sí que té, a través del seu segon cognom, Grimaldi, una llarga història que ha reflectit en el nom del catamarà amb què competeix a les regates de Palma. Francesco Grimaldi, un noble genovès de la facció dels güelfs, va conquerir la roca de Mònaco el 8 de gener del 1297, després d’entrar a la ciutat emmurallad­a disfressat de monjo. Per la seva astúcia es va guanyar el sobrenom d’Il Malizia, amb què el seu descendent ha batejat l’embarcació. Pierre Casiraghi sempre ha tingut passió pel mar, heretada de les dues branques familiars, malgrat la tràgica mort del seu pare en una prova de llanxes ràpides. El fill de Carolina pertany a la tripulació del Tuiga, un veler de carreres amb base al Yatch Club de Mònaco, amb una grímpola que també porta el Malizia. Només fa unes quantes setmanes Pierre Casiraghi va tenir un petit accident quan el seu catamarà va xocar contra una llanxa mentre disputava una regata al llac de Garda (Itàlia). Només va ser un ensurt que no li ha fet passar les ganes de navegar.

El fill petit de Carolina i Stefano es mostra encantat de poder coincidir a Palma amb el rei Felip

 ??  ?? Pierre Casiraghi ahir a les instal·lacions del Nàutic de Palma
Pierre Casiraghi ahir a les instal·lacions del Nàutic de Palma
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain