La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Entre dolços i tendres. Pensament que, en principi, sembla lluny de poder portar-se a terme. 2 Company de salsa de l’oli. Partides de defunció d’éssers que podrien semblar-nos extraterre­stres. El vegetal de les festes que acaben més tard. 3 Sofre. Estimat amic lul·lià. Els carrers més transitats de moltes viles catalanes. 4 Balena a Mallorca i a Menorca, però no a les Pitiüses. Ho faríem servir a la ianqui. Sofre. 5 Ho conec. Zones elevades que trepitgen els artistes i músics. Acabar abstemi. 6 Matèria blanca i refringent que recobreix els axons. Cartomànci­a.

7 Preposició d’absència. Embelleixi­s els murs de l’aeroport principal de París. Cues d’ànecs. 8 Així comencen totes les ecales. Mitja gavina. Em moc dalt de l’escenari. 9 Mitja desena. Fem una missa segons el ritu vigent. La consonant dels embriacs.

10 Radical univalent de l’età. Carruatge tirat per cavalls que deuen tendir a fer el camí de l’embriac. Nitrogen.

11 Ho conec. Us sonaran al final de Hawaii. Visa sense títol. Ni punyetera idea. 12 Parlats de tu. Planta herbàcia vivaç de la família de les rutàcies.

13 Li feia un homenatge. Blanc de caçadora. La nota musical més buida. 14 Que no té cap comportame­nt sexual. Africà baixet per antonomàsi­a.

VERTICALS 1 Les cases pairals. Tant del dret com del revés, les posseeix. Raresa d’ateu. 2 Ara fem l’article. Fas avançar l’embarcació. Els pits de les germanes grans. 3 Estany. Comenci una causa en llenguatge judicial i forense. Mutem sense tancar els llavis en cap moment.

4 Ens cal per respirar. Assassines amb calculador­a. Brolla amb continuïta­t.

5 En Pessoa quan perdia pes. Mogui les extremitat­s. S’estira tan llarg com és. 6 Tapi l’objectiu tal com pertoca. Aquesta participav­a a uns jocs grecs. En. 7 Sol precedir totes les condicions. Líquid viscós i lubrifican­t secretat per les membranes sinovials de les cavitats articulars, que sembla qüestionar el pas del tren. Un tendal sense la ena.

8 Intentar traçar un pla. Feliç com l’anís a París. 9 Ho faré servir a l’americana. Monjos tibetans. Rap decapitat. 10 En un tres i no res. Llegendari com un frare. Expel·leixi glòbuls rojos, tal com era d’esperar de la ferida. 11 Esfera celeste. Pals de bandera. En un cert sentit, homosexual. 12 No vol dir pas morir-se, sinó relatiu a la part de la mà que més parem. Emprant de manera santíssima. Ho mulla perquè no mira.

13 Dives sense cap ni peus. Cobreixen els pits d’algunes ballarines hawaianes d’hula. Pot ser sant o pedaç. 14 Fulminats per la direcció. Encoratgeu.

 ??  ?? Núm 9447
Núm 9447

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain