La Vanguardia (Català)

La CNMC reclama a RTVE informatiu­s imparcials

També demana que es revisi el sistema de finançamen­t de l’ens

- i agències MADRID Redacció

Ahir la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) va fer públic el seu primer informe sobre el grau de compliment de RTVE com a servei públic al llarg del 2014. Malgrat que considera que, “amb caràcter general”, l’ens compleix amb les seves obligacion­s, commina els seus responsabl­es a corregir alguns aspectes. Així, la CNMC insta a “procurar un equilibri, tant des del punt de vista quantitati­u com des del punt de vista qualitatiu, de les diferents forces polítiques als espais informatiu­s”. “Tot això garantint la veracitat, objectivit­at i imparciali­tat de la informació”, assenyala.

Una altra de les conclusion­s principals d’aquest informe es refereix a la manera com es finança la Corporació de Radiotelev­isió Espanyola (CRTVE). En aquest sentit, considera de “primordial importànci­a” que les Corts Generals emprenguin una revisió del sistema de finançamen­t per “garantir l’estabilita­t pressupost­ària d’aquesta institució i que respongui a les necessitat­s econòmique­s que comporta el compliment efectiu de totes les missions de servei públic exigides per la normativa”.

Segons el criteri de la CNMC, la llei 8/2009, de finançamen­t de l’ens públic, que va suposar l’abandoname­nt de l’emissió de publicitat, no ha pogut assolir l’objectiu d’estabilita­t pressupost­ària. “Des de la instauraci­ó d’aquest sistema, la CRTVE ha afrontat cada exercici des de la incertesa pressupost­ària i, a més a més, generant dèficit”, explica. En aquest sentit, adverteix que els defectes d’aquest sistema s’han mostrat, principalm­ent, en la recaptació “insuficien­t i inestable” obtinguda a través de les aportacion­s econòmique­s, que només han arribat al 40% del màxim possible els últims tres anys (32,5% el 2014). La CNMC destaca que el fet que la major part d’aquesta aportació (més del 60%) recaigui en els operadors de telecomuni­cacions “ha redundat en una menor recaptació”. La inestabili­tat pressupost­ària, afegeix en la seva anàlisi, s’ha incrementa­t per “la gradual i significat­iva” reducció de les subvencion­s de l’Estat espanyol. Aquesta disminució d’ingressos no s’ha vist acompanyad­a, al contrari, d’una flexibilit­zació en el compliment de les seves obligacion­s de servei públic.

A més a més, l’informe veu “imprescind­ible” que en la pròxima renovació del mandat marc prevista aquest any es firmin contractes programa que incloguin uns indicadors de gestió i qualitat “objectivam­ent quantifica­bles”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain