La Vanguardia (Català)

El Divino Claudio al ring

- JAUME RADIGALES

Combattime­nto Direcció musical: Fausto Nardi Direcció escènica: J.A. Rechi Lloc i data: Claustre del Carme, Peralada (1/VIII/2016)

Monteverdi, Divino Claudio pels seus contempora­nis venecians, va utilitzar una sèrie de recursos musicals, a partir del vuitè llibre de madrigals, que marquen la pulsió teatral de les seves obres escrites des d’aleshores, tot i que es troben traces d’aquesta coneguda seconda prattica en obres anteriors. Sense anar més lluny, a La favola d’Orfeo. Peralada ha acollit al claustre del Carme un espectacle que pretén demostrar (i ho aconseguei­x) el valor dramatúrgi­c de madrigals, àries i laments (per exemple, el de la desaparegu­da òpera L’Arianna). Joan Anton Rechi signa un espectacle teatralmen­t desigual, ambientat en un ring de boxa, en què dues parelles formades per dos homes i dues dones ratifiquen que això de l’amor té molt de combatiu i que cal vessar-hi molta sang, real i virtual. Bona idea de partida, si bé els 15 fragments escollits es resolen amb solucions desiguals: algunes són molt afortunade­s i altres no ho són tant.

L’equip vocal estava format per quatre bons cantants, Sara Blanch, Anna Alàs Jové, David Alegret i Víctor Sordo. Es notava bona entesa entre ells, i el rendiment escènic va ser formidable gràcies a la direcció de Rechi, molt ben vestida, per cert, per Mercè Paloma. Però la interpreta­ció d’aquestes obres a dues, tres o quatre veus demana timbres i colors molt més homogenis entre si.

El millor, sens dubte, el rendiment del conjunt Vespres d’Arnadí, amb pulcra direcció de Fausto Nardi, atent als accents, a la pulsació rítmica i a la generosita­t melòdica del Divino Claudio, tot i que l’espai a l’aire lliure no permet que les ressonànci­es de la seva polifonia tinguin els efectes d’eco que demanen algunes de les seves obres, això sí, molt ben escollides per a aquest interessan­t espectacle.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain