La Vanguardia (Català)

Alexandre el Fràgil

Xavier Sabata estrena a Peralada un recital d’àries barroques sobre l’heroi grec

- Barcelona

Xavier Sabata (Avià, 1976), que ha contribuït des de Catalunya a reivindica­r la figura del contrateno­r, la veu masculina més aguda, torna a Peralada per estrenar un programa d’àries de l’òpera barroca dedicades a Alexandre el Gran. Després, contrastad­a la reacció del públic, ho gravarà amb la Capella Cracoviens­is, dirigida per Jan Tomasz Adamus.

Animat per la bona acollida de les seves recopilaci­ons temàtiques –Bad guys, sobre els malvats de Händel, i I Dilettanti, peces d’autors amateurs– hi proposa un viatge musical des del primer Barroc de finals del XVII fins a ben entrat el XVIII, un recorregut per diverses escoles italianes (napolitana, veneciana, romana) i d’Alemanya.

La idea d’escollir àries sobre Alexandre el Gran va néixer quan va interpreta­r el Tassile de l’Alessandro de Händel. “He triat les àries que mostren l’Alexandre més humà, el més enamorat, el més íntim, el fràgil, el que dubta, encara que també hi haurà batalles, i també dono una visió des de fora, de com el veien els altres personatge­s”. Recupera Bononcini (1670-1747), amb l’ària d’Efestió: “Da tuoi lumi fulminato il mio core arso restò (Pels teus bonics ulls fulminat va quedar abrasat el meu cor”). I, en la seva tasca d’investigac­ió, desperta obres adormides de Francesco Mancini i Giovanni Battista Pescetti, compositor que Sabata diu que desconeixi­a. “El 60 per cent del repertori no s’havia cantat mai en temps moderns”. També hi ha peces de Carl Heinrich Graun, Leonardo Vinci, J.A. Hasse, Leonardo Leo i Händel.

Més que un recital argumental sobre l’Alexandre històric, al cantant li interessa conduir el públic per diferents atmosferes. Händel, per exemple, utilitzava Alexandre com a excusa per parlar del seu temps: “En realitat parlava de tres cantants tan gelosos els uns dels altres que exigien en els seus contractes la garantia que tots ells cantarien el mateix nombre de notes”.

Sabata, en el seu afany per reivindica­r l’òpera barroca, comenta que “és un deure moral anar contra el Gran Repertori, combatre l’establishm­ent, que redueix els repertoris a 150 o 200 anys de la història de la música”. Segons la seva opinió, el problema és que les òperes barroques s’acostumen a interpreta­r sense que abans hi hagi una preparació adequada de directors, cantants i orquestres: “Cal entrar en la seva pròpia retòrica, investigar, formar-se bé, tocar amb els instrument­s originals, i llavors el públic apreciaria amb la justa mesura aquestes obres, fins i tot les que duren quatre hores, plenes de recitatius”. Els castrati de l’escola napolitana –diu– es dedicaven per tota la vida, diàriament i en exclusiva, al cant: “A les seves escoles els més veterans ensenyaven els més joves, i així tothom s’enriquia”.

“Cal desacomple­xar, no desinforma­r”, repeteix Sabata. Així s’ha aconseguit recuperar la figura del contrateno­r, més enllà de la mitomania Farinelli, amb estrelles com James Bowman, David Daniels, Andreas Scholl i Philippe Jaroussky. Com a mostra, l’èxit de la Gala de Contrateno­rs, en què participen Xavier Sabata, Yuriy Mynenko i dues estrelles del moment: Max Emanuel Cencic i Franco Fagioli.

 ?? KIM MANRESA ?? Xavier Sabata al pati de Can Dalmases del carrer Montcada
KIM MANRESA Xavier Sabata al pati de Can Dalmases del carrer Montcada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain