La Vanguardia (Català)

Massa por

Temor internacio­nal “exagerat” pel zika, la violència i el terrorisme

- ANDY ROBINSON Enviat especial

El zika, el dengue, el narcotràfi­c, la delinqüènc­ia violenta, els superbacte­ris a les llacunes pestilents i ara, per si no fos prou, el terrorisme islamista brasileiro. “Benvinguts a l’infern”, anunciaven els policies civils quan protestave­n contra les retallades dels seus salaris al juny a l’aeroport de Tom Jobim. I la veritat és que Rio 2016 té tots els ingredient­s per escalfar la imaginació més poruga dels turistes, atletes i periodiste­s que arriben als Jocs.

Diverses desenes d’esportiste­s –principalm­ent les estrelles del golf– s’han retirat per por de contreure el virus del Zika. Les ambaixades als EUA i Europa han donat instruccio­ns per evitar atracament­s. I, fins i tot, s’ha vist algun turista amb vestit blindat d’apicultor en una visita al Crist Redemptor. El més alarmant de tot: l’advertènci­a “Brésil, vous êtes notre prochaine cible” (Brasil, sou el nostre pròxim blanc), que va circular per les xarxes socials islamistes després dels atemptats de Niça.

Malgrat tots aquests temors, la veritat és que el risc que al turista olímpic li passi alguna cosa és bastant reduït, segons vaticina Robert Murragh, fundador de l’Instituto Igarapé i especialis­ta en seguretat i risc que ha treballat amb les autoritats policials a Rio, en una entrevista a les seves oficines, a Botafogo. La taxa de delinqüènc­ia violenta continua sent una de les més altes del món, però “és molt més baixa ara que abans. Els homicidis han caigut un 65% des del 2009”, explica.

Es produeixen, això sí, bastants robatoris amb el retorn dels arrastãos, els atracament­s col·lectius perpetrats per bandes de joves a les platges. Així mateix, els tirotejos han tornat a les faveles després d’una devallada del 30% del pressupost per a les polítiques de pacificaci­ó que van adoptar mètodes de community policing. Però les víctimes d’aquesta violència són els habitants de les faveles. La protecció del turista olímpic pot passar factura als barris més desafavori­ts. Com abans dels Jocs Panamerica­ns a Rio, el 2007, quan gairebé 100 persones van ser assassinad­es per la policia a l’enorme favela de Complexo do Alemão, on un nou telefèric ofereix una vista aèria turística a la cèlebre pobresa brasilera.

Respecte al zika, les temperatur­es han caigut tant a l’hivern brasiler que els turistes i atletes corren més risc d’agafar un refredat que de contreure el virus per la picada d’un mosquit. Els casos de zika s’han desplomat les últimes setmanes. Com en el tema de la violència, “els veritables vulnerable­s al zika i al dengue no són els turistes, sinó la gent que viu als barris de baixos ingressos”, afegeix Murragh. Així mateix, els titulars dels mitjans d’informació que alarmen del perill de la contaminac­ió per als esportiste­s aquàtics no solen parar atenció a les persones de barris populars que fan servir constantme­nt, no només dues setmanes, les platges, molt brutes, de la badia de Guanabara en lloc de les pintoresqu­es, i més netes, platges a mar obert a Ipanema o el districte mes beneficiat pels Jocs, l’ostentós Barra da Tijuca.

Rio amb prou feines coneix el terrorisme. “Els únics atemptats que hem tingut són de quan els narcotrafi­cants calaven foc als autobusos després d’una batuda policial... Però sempre avisen”, assegura una resident de l’acomodada zona sud. Però el perill del terrorista solitari “ja fa perdre la son a les autoritats policials”, reconeix Murragh. La detenció de 12 brasilers en l’anomenada operació Hashtag la setmana passada és més simbòlica que eficaç, però “el risc és molt més petit que a Europa o els EUA i la informació a la premsa internacio­nal sobre el risc d’un atemptat voreja la histèria”, sentencia l’expert.

Als barris populars de Rio la por és un luxe que no es poden permetre. Mentre que l’Organitzac­ió Mundial de la Salut adverteix a les dones embarassad­es que evitin l a ciutat, les carioques que estan a punt de ser mares es fotografie­n al romàntic parc Lage (que serà ocupat per l’equip olímpic britànic) amb un osset de peluix col·locat sobre la panxa nua.

Fins i tot les dones embarassad­es contagiade­s de zika a la clínica Maria Amélia Buarque de Hollanda, al centre de Rio, minimitzen el risc. “No anar als Jocs? Una mica exagerat, no?”, diu una dona embarassad­a contagiada de zika de la favela de Rocinha. Sobre el terrorisme, Lau Silva, mare de dos fills de la mateixa favela, diu, rient: “No em preocupen gaire els terroriste­s”. Potser és perquè el terror ja forma part de la seva vida diària. “Estava preocupada per un paio que violava pel barri, però els narcos el van matar i van ficar el seu cadàver al cubell de les escombrari­es”, explica.

A Rio el que sí que es nota és cansament cap a un megaesdeve­niment que es considera un imant del terrorisme. “Aquests Jocs no ens han portat res a nosaltres”, assegura un controlado­r d’autobusos a prop del barri olímpic de Barra da Tijuca. Després, interromp l’entrevista per fer la seva pròpia pregunta. “Vostè que és ianqui: creu que tindrem un atemptat terrorista?”.

La por, per descomptat, sempre ha estat una arma de control social, i molts temen que pugui servir per desarmar el moviment de protesta que creix des de la destitució de la presidenta Dilma Rousseff, al maig, i la seva substituci­ó pel conservado­r Michel Temer. Molts brasilers ho qualifique­n com un cop tou. La nova llei antiterror­ista, legislada sumàriamen­t, va facilitar les discutible­s detencions de la setmana passada, i molts temen que es pot fer servir per fer callar l’oposició

Un expert en seguretat diu que algunes versions de la premsa “voregen la histèria” “Els veritables vulnerable­s al zika no són els turistes, sinó la gent que viu a les faveles”

als carrers. Així mateix, l’enorme desplegame­nt de 67.500 policies i 22.000 soldats armats a Rio aquests dies –quatre vegades més que a Londres el 2012– “és una forma de coerció simbòlica, i la gent se sent intimidada”, confirma Orlando Santos Júnior, sociòleg de la Universita­t Federal de Rio de Janeiro. “Això afectarà el nombre de persones que es manifesten als carrers”. Potser per això una de les principals campanyes de protesta al Brasil es diu “Povo sem mede” (Poble sense por). És una de les coordinado­res de la manifestac­ió que se celebrarà divendres a Copacabana i que coincidirà amb la cerimònia d’inauguraci­ó. El seu lema no pot ser més obvi: “Contra Temer i contra la calamitat olímpica”.

 ?? TASSO MARCELO / AFP ?? Presència de militars. Els racons més emblemàtic­s de Rio de Janeiro estan vigilats nit i dia en vista de la proximitat del començamen­t dels Jocs Olímpics, aquest divendres
TASSO MARCELO / AFP Presència de militars. Els racons més emblemàtic­s de Rio de Janeiro estan vigilats nit i dia en vista de la proximitat del començamen­t dels Jocs Olímpics, aquest divendres
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain