La Vanguardia (Català)

L’ocupació s’eleva fins als 17,8 milions i torna a nivells del 2010

En plena temporada d’estiu, l’atur es redueix en 84.000 persones

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

En ple boom de la temporada turística, el nombre d’aturats inscrits a les oficines públiques d’ocupació va baixar al juliol gairebé 84.000 persones, rebaixa d’un abast que no es produïa aquest mes des de fa gairebé 20 anys. Així, l’atur registrat continua afectant 3.683.061 treballado­rs a Espanya, la xifra més baixa des d’agost del 2009. Alhora, els afiliats a la Seguretat Social van augmentar en 84.721, de manera que els cotitzador­s arriben als 17,84 milions, i es recupera per primera vegada la meitat del perdut durant la crisi econòmica. Catalunya despunta com una de les comunitats on més ha crescut –en xifres absolutes– l’ocupació i s’ha reduït l’atur: amb 9.044 menys, la xifra d’aturats va baixar a 441.016 persones, mentre que va augmentar la mitjana d’afiliats fins als 3,22 milions (26.197 més).

En termes de creació d’ocupació, a Espanya s’ha produït l’increment més important en un mes de juliol des del 2007. En suma, l’últim any, l’economia ha recuperat gairebé 530.000 llocs de treball (3,1%) i torna a nivells de l’estiu del 2010. Malgrat la indubtable empenta del turisme, l’anàlisi per sectors de l’augment de llocs de treball revela que no només l’hostaleria empeny l’ocupació (amb 51.412 afiliats més), també destaca la pujada del sector sanitari (48.192) i el comerç (47.337). En el costat negatiu, sobresurt la recurrent reducció de cotitzador­s en l’àrea de l’educació (93.062 menys). “L’hostaleria no és la responsabl­e de l’increment de l’afiliació”, va insistir ahir el secretari d’Estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos.

La principal aportació en l’increment de l’ocupació prové del sistema general de la Seguretat Social, que creix a una taxa anual

Fins ara s’ha recuperat la meitat de l’afiliació perduda durant la crisi

del 3,8%, davant la contribuci­ó molt petita d’altres règims. Els autònoms, per exemple, amb prou feines han crescut un 0,8% en l’últim any.

Burgos va ressaltar a més que justament aquest juliol l’afiliació ha aconseguit recuperar la meitat de l’ocupació perduda durant els pitjors anys de la crisi, si es pren com referencia el mínim marcatge el febrer del 2013. En aquell moment, la xifra de cotitzador­s va tocar fons en baixar fins als 16,1 milions. En dotze comunitats, inclosa Catalunya, es va crear ocupació el mes passat. Entre les que van perdre afiliació respecte al juny, figura la Comunitat de Madrid (-14.552).

Per la seva part, l’atur registrat –que en taxa interanual no ha deixat de caure des d’octubre del 2013– es va reduir a tots els sectors, encara que els serveis concentren el 60% del descens. En tot cas, no cau per igual: el ritme de reducció dels homes dobla el de les dones, per la qual cosa les aturades suposen el 56,1% de tots els aturats. En termes absoluts, destaca el descens a Andalusia (-23.651), Galícia (-11.863) i Catalunya (-9.044).

A més, es va produir un nou rècord en el nombre de contractac­ions durant un mes de juliol, en registrar més de 1.816.000. Com a indicador de precarieta­t, els sindicats posen l’accent que la proporció de contractes indefinits torna a allunyar-se del llindar del 10% del total i se situa en el 7,6%, de la mateixa forma que quatre de cada deu són per hores. I en el cas dels temporals, l’evolució interanual dels quals és gairebé plana, el 35% també són a temps parcial. Mentrestan­t, a Ocupació ressalten que les contractac­ions indefinide­s van augmentar gairebé un 11%, en comparació amb els acordats dotze mesos abans.

Només el 7,6% dels nous contractes són indefinits; el 40%, per hores

 ?? LA VANGUARDIA ?? FONT: Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social
LA VANGUARDIA FONT: Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social
 ?? ALISTAIR BERG / GETTY ?? A més de serveis, es crea ocupació en el sector sanitari i el comerç
ALISTAIR BERG / GETTY A més de serveis, es crea ocupació en el sector sanitari i el comerç

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain