La Vanguardia (Català)

El mercat té límits

- Miquel Puig

La Generalita­t ha anunciat que està estudiant prohibir les adopcions de nens russos i ucraïnesos degut a la prevalença de la denominada síndrome d’alcoholism­e fetal (SAF), que és un conjunt de malformaci­ons físiques i psíquiques irreversib­les conseqüènc­ia de la ingesta d’alcohol per part de la mare durant l’embaràs. La notícia no és baladí, perquè les famílies catalanes han adoptat molt als països del cinturó del vodka, on la SAF és cinc vegades més freqüent que a la resta del món i on la probabilit­at que un nen entregat en adopció la pateixi és elevadíssi­ma: un estudi publicat per l’American Academy of Pediatrics sobre adopcions de nens russos a Suècia detectava SAF en més del 50% dels casos.

Fa mesos (13-1-2015), La Vanguardia informava de la creació de l’Associació de famílies afectades de SAF, i reproduïa les lamentacio­ns de la seva presidenta pel cost emocional i econòmic que represente­n aquests nens. El cost econòmic no se circumscri­u a les famílies, i és molt elevat: d’acord amb desenes d’estudis internacio­nals, pot arribar a representa­r entre 200.000 i dos milions d’euros al llarg de la vida de l’adoptat.

Ens equivocarí­em si penséssim que la Generalita­t no podia conèixer el risc d’aquestes adopcions fins que ha estat massa tard. En realitat, fa més de deu anys que la relació entre adopció a Rússia i SAF és coneguda pels especialis­tes d’arreu d’Occident i és fàcil trobar fòrums d’internet amb entrades encara més antigues on famílies afectades, sobre tot nord-americanes, en parlen.

Amb aquests antecedent­s, la pregunta que ens hem de fer és per què la Generalita­t ha trigat tant de temps a considerar la prohibició, i per què fins fa tan poc no s’havia alertat les famílies que pretenien adoptar del risc de fer-ho en certs països. Dissortada­ment, és inevitable concloure que una de les raons rau en el fet que una part del procés d’adopció està privatitza­t.

Efectivame­nt, la Generalita­t va promoure la creació d’empreses privades que ajudessin les famílies que volguessin adoptar, tota vegada que es tracta d’un procés de gran complexita­t. Aquestes empreses –ECAI– localitzen els nens potencials, fan les gestions, s’ocupen de la logística, assessoren. Els avantatges són inqüestion­ables, però a un preu massa elevat. Les ECAI necessiten facturar, i no se’n pot esperar que alertin les famílies del risc d’adoptar als països on és més fàcil fer-ho, ni que posin en relleu les ambigüitat­s d’informes mèdics emesos per institucio­ns que volen treure’s de sobre un problema. De les administra­cions públiques sí que en podem esperar que protegeixi­n els ciutadans indefensos, i hem de concloure que, en aquest cas, la Generalita­t no ha estat a l’alçada.

L’antic Departamen­t de Benestar i Família ha passat de les mans de CDC a ERC. El partit entrant no és tan business friendly, però hi ha casos en què privatitza­r és jugar amb foc.

Hi ha casos en què privatitza­r és jugar amb foc. Com amb les adopcions

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain