La Vanguardia (Català)

El cineasta Pablo Larraín debuta al Temporada Alta

L’Ós de Plata de la Berlinale dirigeix el monòleg ‘Acceso’

- JUSTO BARRANCO Venècia

El festival de Girona Temporada Alta fa 25 anys, i ho celebra augmentant la seva aposta per la programaci­ó internacio­nal. Un festival que va néixer proposant als gironins tan sols un petit cicle de teatre amb “quatre espectacle­s molt divertits” s’ha convertit, un quart de segle després, gràcies a la tasca del seu director, Salvador Sunyer, en el principal punt d’entrada del teatre mundial a la Península. I en un dels grans festivals del sud d’Europa. El 30 de setembre començarà l’edició d’aniversari, i en espera de saber a finals d’agost la programaci­ó completa, el certamen ha començat a fer públiques algunes de les apostes, entre les quals hi ha el debut al festival del director xilè Pablo Larraín, conegut pels premis que ha obtingut el seu cinema a Canes i a Berlín –on va guanyar l’Ós de Plata per El club–, que va ser nominat als Oscar per No i que ara es passa al teatre amb Acceso.

Acceso és un monòleg cru i amb tocs d’humor en el qual l’actor xilè Roberto Farías dóna vida a Sandokan, un home obsessiona­t per tenir accés ala societat, per deixar de ser una persona marginal. I el de Larraín no serà l’únic monòleg de procedènci­a internacio­nal. Entre els espectacle­s anunciats ja hi ha el Werther! de Goethe dirigit per l’alemany Nicolas Stemann.

A Werther!, que es podrà veure per primera vegada a Espanya, Stemann revindica la figura del jove Werther, un dels símbols del romanticis­me alemany. L’actor austríac Philip Hochmair serà l’encarregat de protagonit­zar una posada en escena molt personal: Stemann ha traslladat el monòleg a l’època actual per posar a prova l’obsessió amorosa del romanticis­me de Goethe... a l’època de les xarxes socials.

El Temporada Alta encara ha anunciat una altra de les estrenes internacio­nals que es podran veure a partir de setembre: António e Cleópatra, també estrena a Espanya. El seu creador és Tiago Rodrigues, un director, autor i actor que lidera l’avantguard­a escènica portuguesa i també debuta al festival. Rodrigues presentarà una nova creació a partir del clàssic de Shakespear­e. Amb l’esperit transgress­or dels protagonis­tes com a principal referent, l’obra parlarà de la parella com a centre de totes les dicotomies, des de la mirada dels intèrprets, els ballarins i coreògrafs Sofia Dias i Víctor Roriz. El Teatre de Salt serà l’encarregat d’acollir aquesta producció el 26 de novembre.

A la programaci­ó internacio­nal també figura una producció molt esperada que ja es va anunciar l’any passat com a part d’un projecte més gran del director flamenc Guy Cassiers: l’adaptació teatral de la novel·la Les benèvoles de Jonathan Littell, guanyadora del premi Goncourt i que narra en primera persona les atrocitats del règim nazi guiant-se per un oficial de les SS que participa activament en l’Holocaust. Es podrà veure el 19 i el 20 de novembre al Teatre Municipal de Girona.

A més, un dels grans directors europeus, el polonès Krystian Lupa, dirigirà dos actors catalans, Mercè Arànega i Pep Cruz, en una de les obres del seu autor favorit: Davant la jubilació, un àcid text de Thomas Bernhard, una peça que aborda una de les polèmiques que van sacsejar l’Alemanya dels anys setanta: el cas Filbinger. A causa del seu passat nazi, Hans Filbinger es va veure obligat a dimitir del seu càrrec com a primer ministre d’un dels lands alemanys.

Entre les produccion­s locals més destacades hi haurà Art, de Yasmina Reza, protagonit­zada per Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva i dirigida per Miquel Górriz, i La quinta del biberó, que serà l’espectacle inaugural del festival. Dirigida per Lluís Pasqual, està construïda a partir dels testimonis dels superviven­ts d’aquella generació de joves que va protagonit­zar el desenllaç de la Guerra Civil.

L’alemany Nicolas Stemann portarà el romàntic ‘Werther’ de Goethe a l’època de les xarxes socials

 ?? SERGIO ARMSTRONG ?? El xilè Roberto Farías en una escena del monòleg de Pablo Larraín Acceso
SERGIO ARMSTRONG El xilè Roberto Farías en una escena del monòleg de Pablo Larraín Acceso

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain