La Vanguardia (Català)

Un barceloní empleat de les finances cobra tres vegades més que un de l’hostaleria

El salari mitjà a Barcelona és de 28.600 euros bruts anuals, un 15% més que a la resta de Catalunya i un 23% respecte a Espanya

- MARTA RICART

Un informe de l’Ajuntament de Barcelona revela que els barcelonin­s que treballen per compte d’altri reben un salari mitjà de 28.649 euros bruts anuals. A partir d’aquí l’estudi acredita una forta desigualta­t. Mentre un empleat de les finances i asseguranc­es obté un ingrés mitjà de 54.000 euros, un de l’hostaleria en guanya 15.000.

Empleats de l’hostaleria enfront dels del sector financer, dones i homes, joves i treballado­rs a la cinquanten­a, estrangers o autòctons... Hi ha grans diferèncie­s d’ingressos entre els treballado­rs assalariat­s que resideixen al no tan extens terme municipal de Barcelona. Així ho revela un informe difós ahir per l’Ajuntament, elaborat pel seu Gabinet Tècnic de Programaci­ó a partir de les dades de 2014 de la Mostra Contínua de Vides Laborals del règim general de la Seguretat Social (exclosos els empleats de la llar).

L’Ajuntament disposa per primera vegada d’aquesta radiografi­a econòmica dels residents a la ciutat que són assalariat­s (independen­tment d’on sigui el seu lloc de treball, a la ciutat o fora) i constata que el sou mitjà d’aquestes persones és de 28.649 euros bruts anuals, un 14,5% més que el sou mitjà de Catalunya i un 22,8% més que el d’Espanya. Amb tot, a Barcelona és més gran la desigualta­t entre el 10% d’assalariat­s que guanya més i el 10% que guanya menys.

Hi ha diferèncie­s segons en què es treballi, és clar. Els empleats en finances i asseguranc­es són els que guanyen més, 54.158 euros bruts a l’any de mitjana –gairebé el doble del salari mitjà, assenyala l’informe–, seguits dels ocupats a la indústria. Els sous dels empleats de botigues, serveis socials i, més encara, de l’hostaleria, són els més baixos: 15.055 euros bruts a l’hostaleria, gairebé la meitat del salari mitjà barceloní. I això quan botigues i hostaleria sumen un 17% dels treballado­rs de Barcelona i són dues àrees de gran pes econòmic.

En general, en gairebé tots els casos, en qualsevol ocupació, edat o siguin autòctones o estrangere­s, les dones guanyen menys. Un 25,1% menys que els homes d’iguals condicions (situació que també es dóna en els sous mitjans a Catalunya i Espanya). Elles in- gressen una mitjana de 24.618 euros bruts anuals i ells, de 32.868. La bretxa entre sexes, que es dóna fins i tot en sectors on elles són majoria, és més gran com més alta és la categoria laboral, a partir dels 30 anys i entre els assalariat­s més grans de 60.

Les dades reflecteix­en que els sous creixen amb l’edat fins als 55-59 anys (a partir d’aquí baixen, però en els homes de més de 65 anys tornen a pujar). Els salaris dels menors de 24 anys (8.336 euros), són un 71% inferiors a la mitjana, fins i tot més baixos que l’SMI (salari mínim interprofe­ssional, de 9.034 euros el 2014), assenyala l’informe, que ho atribueix a l’ocupació temporal i precària. El sou mitjà dels barcelonin­s residents de menys de 25 anys és fins i tot un 6% inferior al que es paga als d’aquesta edat en llocs de treball de la ciutat.

El lloc de naixement també influeix: els treballado­rs de nacionalit­at

El sou dels barcelonin­s assalariat­s és de 28.649€ bruts a l’any, més que la mitjana de Catalunya i d’Espanya

espanyola són els únics (homes i dones) que guanyen per damunt de la mitjana. Un assalariat espanyol va guanyar 34.784 euros per 14.476 una dona llatinoame­ricana (13.482 les que no són ni europees ni llatinoame­ricanes). Els empleats estrangers amb menor nivell educatiu abunden a l’hostaleria, per exemple, mentre que entre els de la UE hi ha més titulats superiors, que sempre guanyen més.

De tota manera, el salari està molt condiciona­t pel tipus de contracte, diu l’informe. El sou mitjà amb contracte indefinit és gairebé un 90% superior al temporal (el tipus que té un 60% d’assalariat­s) i aquest està un 43% per sota de la mitjana. De la mateixa manera, les retribucio­ns dels treballado­rs amb jornada completa són més del doble de les de jornada parcial.

 ??  ??
 ?? LAURA GUERRERO / ARXIU ?? L’hostaleria és el sector en què es constaten sous més baixos
LAURA GUERRERO / ARXIU L’hostaleria és el sector en què es constaten sous més baixos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain