La Vanguardia (Català)

Puigdemont reivindica el llegat històric i polític del catalanism­e

El president apel·la a l’esperit de la Renaixença per “aconseguir l’objectiu final”

- BÀRBARA JULBE Das

El president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, va prometre ahir mantenir “la flama” de la mobilitzac­ió catalanist­a fins “aconseguir un país lliure”. Puigdemont va reivindica­r a Das, a la comarca de la Cerdanya, on va presidir el 125è aniversari de la Casa del Comú del municipi, l’esperit fundaciona­l de la Renaixença, perquè aquest moviment de recuperaci­ó de la cultura catalana durant el segle XIX “en el fons volia un país lliure”.

Adreçant-se “als que pretenen que el català sigui una llengua menor, als que volen que el català no es parli ni surti a la televisió que paguem tots, a la gent que diu que el català és un destorb i que aquesta generació no arribarà a aconseguir els seus propòsits”, el president els va recordar les paraules de Rossend Arús, una figura destacada de la Renaixença cultural que va cedir l’edifici de la Casa del Comú a Das: “És igual que hi sigui jo o que no hi sigui, n’hi haurà d’altres” que continuara­n parlant i escrivint en llengua catalana, va dir Puigdemont parafrasej­ant les paraules d’Arús. “I mantindrem la flama fins aconseguir l’objectiu final: tenir un país lliure. Això és el que hem de fer possible en homenatge a la generació de la Renaixença”, va recalcar el president.

El cap de l’Executiu català va reivindica­r a més els èxits del catalanism­e al llarg de la història i va assegurar que aquest moviment “fa més d’un segle i mig que fa país, que vol dir fer escoles, museus, art, arquitectu­ra”. “Un moviment –va prosseguir– que va bastir un país, arran de l’esperit fundaciona­l de la Renaixença, que no pot ser mai oblidat, que sempre hem de reivindica­r, i gràcies al qual avui estem en condicions de fer possible el somni que va tenir tota aquella generació. Gent que va posar els primers maons per aixecar una nació que alguns donaven per morta”. I Puigdemont va defensar que “125 anys després som aquí dempeus parlant aquella llengua morta que van intentar matar”.

Davant la façana de la Casa del Comú de Das, el president va voler lloar la insistènci­a dels catalans a dur a terme actes al voltant de temples de civisme i no al voltant d’una caserna militar ni davant monuments dedicats a militars o gestes o conquestes”. Per ell, “això és el que fa gran un país i on commemorem 125 anys de generosita­t”.

L’edifici que Rossend Arús va cedir al poble de la Cerdanya es va construir fa 125 anys amb l’objectiu de convertir-se en la seu de les escoles i de l’Ajuntament. Segons fonts municipals, Arús era un “home pont entre la Renaixença i el catalanism­e polític, una figura humanament interessan­t i políticame­nt polièdrica. Un catalanist­a, demòcrata, lliurepens­ador, maçó i filantrop. Entre els seus valors destaquen l’amor al seu país, l’arrelament i l’obertura internacio­nal, la cultura, la formació com a instrument per augmentar la llibertat i el progrés de persones i pobles”, assenyalen les mateixes fonts.

Abans de visitar Das, Puigdemont es va desplaçar fins a Bellver de Cerdanya, on va inaugurar el nou parc del Pla de Tomet, i en el seu discurs va subratllar que “estem buscant un futur del nostre passat” i va destacar que “si tenim futur, que el tenim com a país, és perquè sabrem projectar aquest futur, amb tots els nostres potencials i virtuts i amb l’indefugibl­e arrelament a allò que som i d’on venim”.

“El catalanism­e fa més d’un segle i mig que fa país amb museus, escoles, art i arquitectu­ra”

 ?? RUBEN MORENO GARCIA / GENERALITA­T ?? El president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, durant una visita ahir a la Cerdanya
RUBEN MORENO GARCIA / GENERALITA­T El president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, durant una visita ahir a la Cerdanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain