La Vanguardia (Català)

La majoria de les denúncies ambientals s’arxiven

Els expedients que acaben arxivats superen el 50% en determinad­es zones

- ANTONIO CERRILLO

La majoria de les infraccion­s de caràcter mediambien­tal en el medi natural denunciade­s pels cossos de policia a la Generalita­t (sobretot, Agents Rurals, Mossos i SepronaGua­rdia Civil) queden sense sanció, en paper mullat, segons un informe de l’Associació Profession­al d’Agents Rurals de Catalunya (Asparc). Aquesta associació basa la seva conclusió en les dades donades pel govern català en respostes parlamentà­ries formulades pel PSC i la CUP. “Les activitats i conductes que atempten contra el medi natural queden massa vegades en foc d’encenalls”, segons l’esmentada anàlisi. Els agents rurals s’encarregue­n de vetllar per la protecció del medi natural i de denunciar les infraccion­s.

Entre els anys 2013 i el 2015, els agents van presentar 20.734 denúncies al Departamen­t d’Agricultur­a per infraccion­s relacionad­es amb la caça, la circulació motoritzad­a, la pesca en rius i embassamen­ts, els incendis al bosc i altres infraccion­s forestals (tales, rompudes...). Tot i això, un 24% d’aquesta denúncies, una de cada quatre (4.930 de les 20.734), van ser arxivades per diferents motius: perquè la infracció va prescriure, perquè no se’n va poder identifica­r el responsabl­e, perquè l’assumpte es va traslladar a un altre departamen­t... Aquesta circumstàn­cia irrita els agents, que veuen desmerescu­da la seva feina.

Però el més rellevant és el baixíssim nivell d’assumptes denunciats que van acabar en multa imposada per Agricultur­a: només un 15% del total (3.138). Resulta significat­iva, per exemple, la quantitat de denúncies arxivades per infraccion­s forestals els tres anys (que sumen el 52% del total). Aquesta tendència és especialme­nt vistosa en algunes zones de Catalunya. Per exemple, a la demarcació de Barcelona (la província de Barcelona, excepte Anoia, Bages, Berguedà i Osona) es van presentar, entre els anys 2013 i 2015, 387 denúncies, però el 77% es va arxivar sense que se’n conegui la raó.

Així mateix, en aquell període, el 65% de les denúncies per infraccion­s en la pesca en rius i embassamen­ts a la Catalunya Central van quedar arxivades (un total de 536 de les 831).

Un dels agents rurals que treballa en l’entorn de Barcelona expressa la seva frustració en considerar que les seves denúncies queden en no-res. En el seu cas, són denúncies per transforma­ció de boscos en cultius agrícoles, sense permís, a càrrec de terratinen­ts. “No he vist mai que se’ls posi una multa; sembla que la meva feina no serveixi”, diu molt enfadat aquest agent, que prefereix guardar l’anonimat.

Més dades. El 2013, es van presentar a la demarcació de Barcelona 149 denúncies per infraccion­s forestals: 109 van ser arxivades, i d’aquestes, 24 van prescriure. Però el més sorprenent és que només es van posar dues multes i en dos casos més es van sobreseure. “A Barcelona, el 2013, només el 2% de les denúncies van acabar en sanció”, denúncia Asparc.

Montserrat Barniol, directora general de Forestal (Departamen­t d’Agricultur­a), va admetre la gravetat del problema i ho va atribuir a “la complexita­t que imposa la tipologia d’expedients i a la dificultat per identifica­r els infractors”. En el cas de les infraccion­s en matèria forestal, influeix que cal elaborar informes tècnics, la qual cosa fa que moltes denúncies quedin prescrites. “També tenim el bloqueig que suposa la falta de personal”, va admetre abans de prometre que buscarà solucions passades les vacances.

Un problema semblant es produeix amb les denúncies per infracció ambiental davant el Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat, que va heretar certes funcions d’Agricultur­a el 2015 (protecció d’animals, o els danys en espais naturals i en la flora i la fauna). Segons Asparc, de les 613 denúncies tramitades el 2015, només 93 (el 15%) han tingut conseqüènc­ies per als infractors. “Aquella xifra és descoratja­dora. Tot això, unit a l’excés de feina, la falta de plantilla i la desídia crònica dels governs de torn provoca una certa desmotivac­ió en part del col·lectiu”, afegeix Asparc.

Fonts del Govern admeten que el traspàs d’aquestes competènci­es des d’Agricultur­a a Territori i Sostenibil­itat es va produir sense una transferèn­cia d’efectius humans per instruir els expedients. “Però des de fa unes setmanes ja s’han incorporat reforços i ja estan instruint els expedients”, van dir. Fa poc, el Parlament va aprovar una moció (a proposta de C’s i votada a favor per tots els grups, menys Junts pel Sí) en la qual s’insta el Govern a simplifica­r els tràmits dels expedients sancionado­rs en matèria mediambien­tal, i a traslladar als agents denunciant­s una còpia de les resolucion­s.

Els agents rurals (Asparc) reclamen simplifica­r els tràmits sancionado­rs, amb una fórmula com la que es fa servir per posar les multes de trànsit, en lloc del llarg procedimen­t burocràtic actual.

Agricultur­a esgrimeix que el problema és degut a la complexita­t burocràtic­a i a la manca de personal

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Un agent vigila les restriccio­ns d’acampada per a la pesca a l’embassamen­t de Susqueda
INMA SAINZ DE BARANDA Un agent vigila les restriccio­ns d’acampada per a la pesca a l’embassamen­t de Susqueda
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain