La Vanguardia (Català)

Si Kilian Jornet fos futbolista

- Miquel Molina DIRECTOR ADJUNT

Un exercici lúdic per a aquest estiu és imaginar què haurien de fer un futbolista, un ciclista o un escaquista per emular en les seves discipline­s les gestes de Kilian Jornet en la seva. Publicàvem ahir a Tendències que Jornet i Jordi Tosas intentaran pujar a l’Everest sense assistènci­a, en ple monsó, sense oxigen embotellat, gairebé a contrarell­otge i, si la meteorolog­ia ho permet, per una via terrible com pot ser el corredor Hornbein.

Són comparacio­ns condemnade­s al fracàs, però aquí tenim un intent. Seria com si Maradona, en el seu eslàlom del Mundial 86, s’hagués aturat sobre la línia de gol i hagués desfet el camí per regatejar una altra vegada a tots els rivals anglesos que ja havia sortejat abans, per acabar marcant, però de vaselina. I això sense companys d’equip. I en ciclisme? Un Kilian ciclista renunciari­a a la bici amb marxes i enfilaria el Mont Ventoux amb un pinyó fix i provant d’escapar-se en solitari des del primer minut, per baixar després sense frens. Finalment, en manera escaquista el nostre heroi prescindir­ia dels assessors per enfrontar-se al campió mundial, a qui intentaria derrotar amb les mateixes estratègie­s que va fer servir Fischer contra Spassky el 1972, però escurçant a la meitat el temps de cadascun dels moviments.

Un exercici més assenyat per saber a què s’enfronta Jornet a l’Everest és llegir el relat que de la seva expedició el 1963 va fer el conquerido­r que va donar nom al corredor, Tom Hornbein. Van ser tan brutals els seus patiments que només llegir-ho ja provoca fatiga, i això que l’americà i el seu soci de cordada van fer servir oxigen embotellat, ajuda d’altres companys, tendes de campanya (un luxe) i tot el temps del món.

El més important no és si Jornet arriba o no al cim. Si l’himalaisme fos olímpic, hauria de suportar al clatell l’alè hooligan d’alguns locutors espanyols enviats a Rio. D’això se’n deslliura. Però només intentar el que intentarà ja es mereix un estadi que li faci l’onada.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain