La Vanguardia (Català)

L’Estat Islàmic reivindica l’atac contra dues policies belgues

L’agressor era un algerià que la policia ja havia fitxat per delictes menors

- DANI ROVIROSA Brussel·les. Servei especial

Ahir l’Estat Islàmic (EI) va reivindica­r l’atac que dissabte va dur a terme un home amb un matxet, mentre cridava “Al·là és el més gran”, contra dos policies a la ciutat valona de Charleroi.

Segons l’agència de propaganda del grup terrorista, Amaq, l’acció és una resposta a la crida dels gihadistes a cometre atemptats contra la coalició internacio­nal que lluita contra ells a Síria i a l’Iraq, de la qual Bèlgica forma part. La fiscalia federal belga, que ha assumit la investigac­ió del cas perquè hi havia indicis d’atemptat terrorista, va identifica­r l’agressor com K.B., un algerià de 33 anys que vivia al país il·legalment des del 2012 i que era conegut per la policia per haver comès actes delictius anteriorme­nt, però no actes terroriste­s.

A més d’estar fitxat, el Govern belga, fins i tot, havia demanat en dues ocasions a Algèria que l’acceptés, però les autoritats van rebutjar que tornés, segons va confirmar el secretari d’Estat d’Immigració, Theo Francken. “Els retorns cap a Algèria continuen sent problemàti­cs tot i els anys de negociacio­ns, tant a nivell europeu com a nivell bilateral –va dir–. Després del nostre acord amb el Marroc, se n’ha de firmar un altre amb Algèria, preferible­ment a escala europea”.

La instrucció continua oberta per poder aclarir els motius precisos de l’atac. La fiscalia analitzarà el vídeo que van gravar les càmeres de la comissaria per estudiar el modus operandi de l’assaltant. A més, entre dissabte a la nit i diumenge, els agents van escorcolla­r l’habitatge de K.B. i un segon habitatge, però no van trobar armes ni explosius en cap dels dos.

El primer ministre belga, Charles Michel, va decidir tornar de les vacances que estava fent fora del país i ahir es va reunir amb els representa­nts del Consell Nacional de Seguretat per analitzar els fets. Al final de la trobada va voler fer una crida a la calma de la població: “A Eu- ropa ens estem enfrontant a una nova situació en els últims mesos. I no només és una situació exclusivam­ent belga, sinó europea”, però cal mantenir “la ment freda”, va dir.

Michel va lloar també l’actuació dels companys de les dues policies agredides, que van aconseguir immobilitz­ar K.B. disparant-li al tòrax i a la cama, ferides per les quals va acabar morint a l’hospital unes hores més tard. “La policia local de Charleroi ha fet el que havia de fer i, sens dubte, ha evitat una tragèdia que podria haver estat molt pitjor”, si l’home hagués aconseguit entrar a l’interior de la comissaria.

Malgrat els fet, Bèlgica manté l’amenaça terrorista al nivell 3 sobre una escala de 4, però el Govern ha decidit augmentar les mesures de seguretat a les comissarie­s un grau més, fins al nivell 2+. Això implica, per exemple, que cap oficial no podrà anar desarmat i que les patrulles es duplicaran en cada desplaçame­nt. Es tracta d’una reivindica­ció que la policia feia des de novembre, ja que després dels atemptats de París les autoritats van decidir augmentar fins al nivell actual l’amenaça terrorista a tot el país, però baixar-lo un nivell a les comissarie­s.

Mentrestan­t, les dues policies agredides continuave­n recuperant-se a l’hospital de l’operació a què van haver de ser sotmeses per les ferides sofertes a la cara.

Els fets de Charleroi podrien haver-se repetit ahir d’una manera similar a la ciutat de Lieja. A primera hora del matí, la policia local va rebre una trucada que alertava de la presència al carrer d’un home armat amb un matxet. Quan se’n van assabentar, les forces de l’ordre van evacuar la zona on es trobava el sospitós i van acabar detenint-lo. No va arribar a utilitzar l’arma.

Ahir la policia va detenir un altre home armat amb un matxet a la ciutat de Lieja abans que pogués actuar

 ?? VIRGINIA MAYO / AP ?? La policia belga aixeca una barrera dissabte davant l’oficina del primer ministre, on va reunir el Consell Nacional de Seguretat
VIRGINIA MAYO / AP La policia belga aixeca una barrera dissabte davant l’oficina del primer ministre, on va reunir el Consell Nacional de Seguretat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain