La Vanguardia (Català)

L’Iran executa un científic nuclear que va passar informació als EUA

Amiri va desertar, però va tornar a l’Iran per amenaces a la família, segons un correu que va rebre Hillary Clinton

-

L’Iran ha executat un científic nuclear acusat de facilitar als Estats Units informació classifica­da. Un portaveu judicial va dir ahir a la premsa que Xahram Amiri, de 39 anys, va ser acusat d’espionatge perquè “va subministr­ar a l’enemic informació vital per al país”. El científic va ser detingut l’any passat, processat i empresonat en secret.

El cas es remunta al 2009, quan Amiri va fer el seu pelegrinat­ge a la Meca i va desaparèix­er. L’any següent se’l va veure en una sèrie de vídeos gravats als Estats Units. Però un dia va acudir a la secció d’interessos de l’Iran a l’ambaixada del Pakistan i va demanar de tornar al seu país, on va ser ben rebut per les autoritats. Va afirmar que havia estat segrestat i interrogat per espies saudites, nord-americans i israelians a Medina (Aràbia Saudita), que li van oferir 50 milions de dòlars per quedar-se als EUA i que va actuar sotmès a tortura psicològic­a.

Ahir el portaveu judicial iranià, Golamhusse­in Mohseni Ejehi, va afirmar que el científic va tenir diversos advocats durant el procés, però no va explicar el motiu pel qual no es va anunciar la seva detenció ni el judici. A més, va dir que Amiri “no se’n penedia, sinó tot el contrari, ja que va provar de passar informació des de la presó”, va assegurar Ejehi.

L’any passat, el pare d’Amiri va explicar a la BBC que el científic estava empresonat en un lloc secret. Dimarts passat, quan es va anunciar l’execució de militants kurds iranians va començar a circular la notícia de la mort d’Amiri a la seva ciutat natal, Kermanxah, a uns 500 quilòmetre­s de Teheran, segons el diari reformista Shargh. A més, es va anunciar, amb paraules d’elogi envers el científic, un funeral que se celebraria dijous.

La notícia de l’execució va transcendi­r dissabte a través del canal de televisió per satèl·lit Manoto, basat en Londres i considerat proper als monàrquics iranians. I el canal en persa de la BBC va citar la mare d’Amiri dient que el coll del difunt tenia marques d’haver estat penjat.

El 2010, funcionari­s de Washington van afirmar a l’agència Ap que Amiri havia rebut cinc milions de dòlars per donar a la CIA informació sobre un programa nuclear de l’Iran, però que, aparentmen­t, va abandonar els EUA sense els diners. Amiri, segons aquesta versió, va viatjar als Estats Units i s’hi va quedar uns mesos per pròpia voluntat. Va tornar a l’Iran, segons alguns analistes, perquè la seva família patia amenaces del règim.

El nom d’Amiri va aparèixer l’any passat en un dels polèmics correus electrònic­s de quan Hillary Clinton era secretària d’Estat. En un dels que li va reenviar un assessor nou dies abans que Amiri tornés a Teheran, un funcionari del Departamen­t d’Estat va escriure: “Hem d’ajudar el nostre amic a marcar, hem de saber veure la seva preocupaci­ó. (...) El nostre home no pot res més, si se n’ha d’anar, que així sigui”.

 ?? ABEDIN TAHERKENAR­EH / EFE ?? Amiri a Teheran l’any 2010
ABEDIN TAHERKENAR­EH / EFE Amiri a Teheran l’any 2010

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain