La Vanguardia (Català)

Erdogan rep un bany de masses i advoca per la pena de mort

Més d’un milió de turcs protesten a Istanbul contra el colpisme

- RICARDO GINÉS

“Si la majoria al Parlament aprova la pena capital, jo no vetaré la decisió”. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va utilitzar el bany de masses que va rebre ahir a Istanbul –amb més d’un milió de persones– per reiterar el seu desig que la forca torni a Turquia després que fos abolida el 2004. En cas de ser reinstaura­da, la pena de mort suposaria per a Turquia el tancament definitiu de les negociacio­ns d’adhesió a la Unió Europea, com ha avisat Brussel·les.

Tot just tres setmanes després de l’aldarull militar, Istanbul es va veure inundada ahir de banderes turques i va viure una manifestac­ió multitudin­ària en contra del colpisme. És més: en una insòlita mostra d’unitat nacional, la tríada de líders dels principals partits hi van anar, convocats per Erdogan. Aquest va aconseguir així una victòria política insòlita que va tenir fins i tot la presència sorpresa del número u de l’exèrcit, el general Hulusi Akar. I és Erdogan primer havia aconseguit confirmar la presència de Devlet Bahceli, el líder del partit ultranacio­nalista Acció Nacionalis­ta (MHP), que va obtenir l’11,9% del vot a les generals de l’1 de novembre passat). I a última hora i després d’insistir-hi molt, també hi va haver la presència de Kemal Kilicdarog­lu, cap de llista del secular Republicà del Poble (CHP, 25,3%), el partit creat per Atatürk, fundador de la república laica.

Naturalmen­t, també hi va assistir el delfí d’Erdogan, el primer ministre Binali Yildirim, en representa­ció del Partit de la Justícia i el Desenvolup­ament (AKP, 49, 5%). És a dir, Erdogan va aconseguir el suport de líders que represente­n actualment un 86,7% de l’electorat. El suport, això sí, era sobretot simbòlic, ja que la gran majoria dels que van participar a la marxa eren de l’AKP.

“El dia 15 –de juliol, data de l’intent colpista– la nostra nació va donar una resposta molt bonica als que van dur a terme el cop. Des d’aleshores, hem dut a terme les vigílies per la democràcia –cada nit–, 23 dies en total. Després d’això el nostre president Erdogan desitja concloure-ho tot amb un gran míting”. Així explicava ahir Abdulmacit Tasdelen, estudiant de vint-idos anys i amb barba d’islamista, el perquè de la crida.

Però, com que tots els partits? I el quart gran partit de Turquia, el prokurd dels Pobles Democràtic­s (HDP, amb un 10,8% de l’electorat)? “No s’ha de cedir espai a partits que desitgin dividir la pàtria”,

El president turc aconseguei­x reunir els líders de l’oposició al míting però exclou el partit dels kurds

contesta sense vacil·lar Tasdelen, que sua copiosamen­t a causa de la calor, 33 graus, i ven samarretes amb un missatge amb què demana a Al·là que no deixi sense minarets els humans sense veu.

L’absència de l’HDP pot apuntar a un canvi postcop: la creació d’un front nacional que exclogui de manera nítida la població kurda a favor d’una autonomia. “Estem en contra de cops d’Estat, però també ens oposem a la dictadura i la repressió del Govern”, diu Selahattin Demirtas, el líder de l’HDP, que així mateix ha convocat marxes anticolpis­tes. Segons Ankara, l’HDP no va ser convidat ahir a Yenikapi –la gegantina plataforma on va tenir lloc el míting– perquè no s’ha distanciat prou de l’organitzac­ió armada PKK. S’especula que la il·legalitzar­an. Sigui com sigui, les expression­s religioses i els discursos nacionalis­tes que ahir es van repetir a tot arreu no són habituals entre els simpatitza­nts de l’HDP.

“Hem vingut a protegir tant la nostra pàtria com el nostre Estat. Per reivindica­r-los. Res no farà abaixar la bandera turca”, declara Emre, de vint-i-un anys, treballado­r al sector de l’automòbil, que ha vingut “per Erdogan”, l’efígie del qual llueix en una samarreta amb el lema: “No et dobleguis, la nació està amb tu”.

No era difícil trobar ahir a Yenikapi civils com ara Abdulmacit o Emre, que van sortir al carrer la nit del 15 de juliol per intentar aturar els tancs.

 ?? OZAN KOSE / AFP ?? La marxa va reunir seguidors de tots els partits, però la majoria del governamen­tal AKP
OZAN KOSE / AFP La marxa va reunir seguidors de tots els partits, però la majoria del governamen­tal AKP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain