La Vanguardia (Català)

Els rebels sirians obren una bretxa i trenquen el setge de l’est d’Alep

-

Les milícies sirianes que combaten al règim de Baixar al-Assad han aconseguit obrir una bretxa per trencar el setge d’Alep, segons han confirmat mitjans progoverna­mentals de Damasc després que els rebels difonguess­in dissabte vídeos i fotografie­s del lloc de l’assalt.

En una ofensiva coordinada –el segon intent més important per trencar el setge en una setmana– les milícies a la borsa rebel de l’est de la ciutat van aconseguir prendre contacte amb l’anomenat Exèrcit de la Conquesta, que va atacar pel sud-oest de la ciutat, des de la província d’Idlib, que encara té contacte amb la frontera de Turquia. Els rebels van divulgar imatges de camions carregats de fruites i verdures en direcció a l’est d’Alep, on la provisió d’aliments per a les 300.000 persones que encara són allà podia haver quedat esgotada a mitjans d’agost, segons va estimar l’ONU el mes passat.

El lloc de l’atac és el districte de Ramuseh i l’escenari de la batalla, una escola d’artilleria la presa de la qual hauria permès als milicians apoderar-se d’alguns blindats, llançacoet­s i munició. La posició estava defensada, pel que sembla, per forces del Hizbul·lah libanès, que rep suport de l’Iran. En un vídeo difós per l’agència siriana Step –basada als EUA– apareixen milicians exhibint els seus trofeus: armes i moneda iraniana al costat d’una bandera de la brigada Fatemiyún, també coneguda com el Hizbul·lah afganès i formada per xiïtes afganesos refugiats a l’Iran i reclutats per lluitar a Síria. Hizbul·lah, principal suport de l’exèrcit de Damasc, va reconèixer ahir l’avanç rebel, segons l’agència Ap. Però Al Manar, el canal de l’organitzac­ió, el va minimitzar.

En aquest sector actuava pel bàndol rebel la brigada Nuredin al Zinki, que va estar finançada pels EUA. D’altra banda, alguns dels seus membres van decapitar un nen palestí d’uns 14 anys el mes passat. Un altre dels grups que han intervingu­t en l’ofensiva és el Front al-Nusra, que actua ara amb un altre nom (Jabhat Fath al-Sham, o Front de la Conquesta de Síria) després d’haver trencat nominalmen­t vincles amb Al-Qaida. La tramesa d’un vehicle carregat d’explosius i conduït per un suïcida d’aquest grup va ser, pel que sembla, una de les primeres accions de l’ofensiva de dissabte, gravada per un dron. El Front actua des de la província d’Idlib, enquadrat en la coalició Exèrcit de la Conquesta.

El setge de l’est d’Alep per les tropes d’Al-Assad i els seus aliats va començar al juliol, quan van tallar l’anomenada carretera del Castell, que permetia sortir de la ciutat pel nord. Les milícies van intentar des de llavors trencar el setge pel sud.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain