La Vanguardia (Català)

Temor a Cuba pel dissident Amel Oliva, 25 dies en vaga de fam

- ELISABET SABARTÉS

L’opositor cubà Guillermo Fariñas, en vaga de fam i set des de fa 17 dies, va retornar al seu domicili de la ciutat de Santa Cara, al centre de l’illa, després de rebre atenció en un centre mèdic, mentre Carlos Amel Oliva, també dissident, està hospitalit­zat a Santiago, a l’orient del país, després de 25 dies de dejuni. La seva vida corre perill.

Fariñas, de 54 anys i premi Sàkharov 2010 del Parlament Europeu per la seva defensa dels drets humans, va ingressar dissabte per segona vegada a l’hospital on va iniciar la seva protesta per exigir al Govern que cessi la repressió contra la dissidènci­a interna i obri un diàleg polític amb l’oposició. El seu estat és de “decaïment” i “deterioram­ent físic”, segons va informar l’activista Rolando Ferrera, coordinado­r del Front Antitotali­tari Unit (Fantu), que lidera Fariñas. Es passa el dia “estirat al llit, dormint”, tot i que pretén mantenir el dejuni fins a les “últimes conseqüènc­ies”, va afegir el seu company.

Des de l’any 1995, Fariñas ha dut a terme 25 vagues de fam. L’anterior va ser el 2010, quan va passar cent dies sense menjar per demanar l’alliberame­nt d’un grup de presos polítics malalts. Pateix diverses seqüeles físiques i la seva salut és precària. La protesta actual ha estat secundada per onze dissidents més, la majoria integrants de la Unió Patriòtica de Cuba (Unpacu), li que té la base a l’est de Cuba.

El primer va ser Carlos Amel Oliva, coordinado­r juvenil d’Unpacu, que està hospitalit­zat a Santiago. Fa 25 dies que no ingereix aliments, després que agents de la policia i la seguretat de l’Estat entressin a casa seva i confisques­sin objectes personals com ordinadors, telèfons mòbils i discos durs. Dissabte va perdre el coneixemen­t, però després de ser hidratat per via intravenos­a, el va recuperar.

En aquests moments el seu ànim “és pèssim”, “pràcticame­nt ni parla” i “el seu pols i i la seva pressió estan molt baixos”, va explicar la seva dona, Katerine Mojena. També va afirmar que Amel Oliva es mantindrà ferm “fins que el Govern no torni les seves pertinence­s”. D’acord amb la Comissió Cubana de Drets Humans i Reconcilia­ció Nacional (Ccdhrn), que verifica l’evolució dels opositors en vaga de fam, des de gener d’aquest any s’han registrat a l’illa més de 7.300 detencions per motius polítics, en molts casos amb violència. Segons les dades que ha recollit, només al juliol es van registrar almenys 845 arrestos. La xifra mostra, segons el seu parer, un “repunt repressiu” si es compara amb les 498 detencions practicade­s el mes anterior. Al seu informe mensual, la Ccdhrn va insistir en la “preocupant” situació dels opositors en vaga de fam. El règim cubà considera els dissidents “contrarevo­lucionaris” i “mercenaris”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain