La Vanguardia (Català)

La dificultat de pactar

- Carles Casajuana

Fa més de sis mesos que els nostres polítics intenten formar govern. En el moment d’escriure aquestes ratlles, ningú exclou unes terceres eleccions generals. Com continuem així, farem miques tots els rècords.

¿Són els nostres polítics més incompeten­ts, a l’hora de pactar i formar coalicions que els seus col·legues europeus? És possible, sens dubte. Els manca pràctica, perquè el sistema electoral afavoreix la formació de majories sòlides. El tarannà peninsular, a més, tendeix a veure tota concessió com una humiliació i tot pacte com un producte de pastisseri­a. El que agraden són les resistènci­es numantines i els principis insubornab­les, no l’estira-iarronsa i el possibilis­me inherents al noble art de la política.

Ara bé, les regles del joc tampoc no hi ajuden gaire. Hi ha almenys dos factors que, en aquests moments, estan dificultan­t la formació d’un govern. Tots dos van ser concebuts com vies per reforçar l’executiu i evitar els governs inestables.

El primer és la figura de la moció de censura constructi­va prevista a la Constituci­ó. En molts sistemes parlamenta­ris, quan el govern no té majoria parlamentà­ria cau amb facilitat. Aquí, no. Aquí, per tombar un govern cal presentar un candidat alternatiu que sigui investit per una majoria absoluta de diputats. És una fórmula útil per evitar períodes d’ingovernab­ilitat, sens dubte. Però en una situació com l’actual ho posa tot més difícil, perquè si els partits no aconseguei­xen posar-se d’acord per investir un president per majoria simple, cal imaginar que encara els costaria més posar-se d’acord per substituir-lo per un altre per majoria absoluta. Això ofereix al president, un cop elegit, la possibilit­at d’oblidar-se de les forces polítiques que han contribuït a investir-lo i governar recorrent a pactes oportunist­es amb els partits que es prestin al joc.

És cert que governar en minoria pot ser complicat. Hi ha votacions, com les dels pressupost­os, que cal guanyar per poder governar amb un mínim d’eficàcia. Però els pressupost­os es poden prorrogar i la geometria variable permet moltes acrobàcies. Un cop instal·lat a la Moncloa, un president disposa de tota mena d’instrument­s per mantenir-se en el poder.

El segon factor –molt més indirecte– és el sistema electoral, que gràcies a la llei D’Hondt afavoreix el bipartidis­me, encara que sigui imperfecte. En aquests moments, de forma excepciona­l, tenim quatre grans partits d’àmbit nacional. A la dreta, el panorama està bastant clar: n’hi ha un de majoritari, el PP, i un altre de més petit, Ciutadans. Però, a l’esquerra, el PSOE i Podem estan bastant igualats, cosa difícil de sostenir a la llarga. Amb el nostre sistema electoral, el nou mapa polític no estarà estabilitz­at fins que un d’aquests dos partits no es distanciï de l’altre clarament.

Això distorsion­a la política de pactes, perquè obliga el PSOE i Podem a estar més pendents l’un de l’altre que de treballar per la formació d’un govern. En comptes d’aliar-se per fer fora el PP o de mirar d’obtenir les millors condicions a canvi de deixar-lo governar, el PSOE es concentra a frenar Podem i Podem busca per sobre de tot que els ciutadans el vegin com l’únic representa­nt legítim de l’oposició. Tots dos saben que s’hi juguen l’hegemonia de l’esquerra.

¿Vol dir això que estem condemnats a unes terceres eleccions generals? No, esclar. La investidur­a no ha de ser necessària­ment un xec en blanc. Es poden buscar fórmules que obliguin el president del govern a sotmetre’s a una moció de confiança al cap de dos anys. A més, ni al PSOE ni a Podem els convé tornar ara a les urnes, perquè ni l’un ni l’altre tenen cap seguretat d’obtenir més vots. Al contrari, segurament hi hauria més abstenció i el PP en sortiria reforçat.

Ara, aquests factors compliquen molt les coses i el PP, un partit rígid, poc propens al pacte, se n’aprofita. Suposo que és lògic, però em pregunto si no va massa lluny. L’actitud de reclamar que el deixin governar per sentit de la responsabi­litat, sense oferir gairebé res a canvi, no serveix per obtenir un vot favorable de Ciutadans i posa massa fàcil al PSOE negar-se a abstenirse en el vot d’investidur­a. És una estratègia contraprod­uent.

I la tracamanya de Rajoy d’acceptar l’encàrrec del Rei de manera condiciona­l també se li pot tornar en contra. Si no obté els suports que busca, li serà difícil no sotmetre’s al vot d’investidur­a sense dimitir o quedar com un perdedor al qual els propis companys de partit començaran a demanar que deixi el camp lliure. Amb aquesta maniobra insòlita, els terminis per a la formació de govern no començaran a córrer fins que ell ho decideixi. Ha aconseguit aturar el rellotge constituci­onal. Però tothom sap que se l’ha ficat a la butxaca i que, si no el torna al seu lloc, li pot acabar explotant.

La tracamanya de Rajoy d’acceptar l’encàrrec del Rei de manera condiciona­l se li pot tornar en contra

 ?? MESEGUER ??
MESEGUER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain