La Vanguardia (Català)

L’altre primer petó

- Sergi Pàmies

Hi ha molta literatura sobre el poder fundaciona­l del primer petó. Sovint se’l relaciona amb l’estiu perquè s’entén que els amors de vacances acostumen a propiciar aquesta mena de contactes i és probable que molts lectors de La Vanguardia recordin, no sé si amb nostàlgia o amb dolor, aquell primer petó d’adolescènc­ia. També és veritat que els costums han canviat i que la relació alcohol-adolescènc­ia, cada vegada més precoç i brutalment gregària, fa que molts primers petons s’ofeguin en oceans de coma etílic i altres formes d’oblit. Es parla poc, en canvi, de la transcendè­ncia simbòlica del primer petó al front, que és el que es fan les parelles madures després d’una llarga convivènci­a.

¿En quin moment es passa del petó als llavis, encara que sigui protocol·lari, al petó al front, que estableix un nou codi passional i que sembla respondre a un pacte tàcit de, diguem-ne, pau per territoris? És evident que el gest s’instaura quan la parella ja no necessita la passió, però ¿no hi hauria una alternativ­a més digna? El primer petó al front inicia l’acceleraci­ó de la decadència. Un dia, sense ni tan sols haverho acordat, un dels membres de la parella

Sempre, tard o d’hora, algú ens pregunta si recordem el nostre primer petó

activa el mecanisme d’inclinar-se cap a la persona llargament estimada i menys llargament desitjada. Però, en comptes de fer-li un petó als llavis, es queda a mig camí i certifica l’afecte amb un gest més paternofil­ial que no pas amorós. En un altre context, el ritual transmet molta tendresa, com entre pares i fills grans, entre néts i avis o quan t’acomiades o saludes un malalt a qui aprecies de debò. Però si en una parella aparentmen­t consolidad­a el petó al front arriba massa d’hora, compte!: pot ser el símptoma d’un adulteri latent o d’una separació imminent.

El primer petó al front és el més dur dels petons perquè no l’esperes. Després, t’hi vas acostumant, igual que t’acostumes a les coses que no tenen solució. I fins i tot acabes aprenent a posar-t’hi bé, i quan veus que s’acosta el moment tragicòmic de rebre’l, gairebé fas el gest de rematar els llavis flàccids amb la indolència del davanter desmotivat que pentina una pilota tova a la sortida d’un córner. En una parella, el petó al front és una declaració tàcita d’impotència, una excrescènc­ia del llenguatge no verbal que inclou un missatge fàcil d’interpreta­r: ens hem acostumat a estimar-nos i sentim un afecte perdurable l’un per l’altre però evitem l’èmfasi d’una passió o d’un contacte que, a aquestes altures, ens fa més nosa que servei. Com que sempre ens quedarà el dubte de saber si el petó al front ens degrada o no, convé viure’l amb un cert sentit de l’humor i pensar que quan la parella s’enfonsa encara més i queda fossilitza­da per l’ambre de la distància, dels silencis o dels retrets, un gest tan aparentmen­t insuls es troba a faltar. Sempre, tard o d’hora, algú ens pregunta si recordem el nostre primer petó. Però, a partir de certa edat, convé especifica­r: ¿el primer petó als llavis o al front?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain