La Vanguardia (Català)

Revés per a Facebook

Un jutge de Califòrnia obliga la companyia a tornar els diners gastats per nens

-

Facebook haurà de tornar l’import de les compres d’aplicacion­s i jocs realitzade­s per nens sense el consentime­nt dels seus pares, segons una decisió d’un tribunal de Califòrnia. La rellevànci­a de la sentència, firmada el passat 26 de maig i que va donar a conèixer The Guardian recentment, és rellevant perquè obre la via a centenars de milers de pares dels Estats Units per reclamar la despesa realitzada pels seus fills menors d’edat a la xarxa social.

El jutge va dictar una sentència favorable a dues famílies que havien demandat la companyia tecnològic­a el 2012 per haver acceptat la compra que els seus fills havien efectuat gastant una considerab­le quantitat de diners. En el primer cas, uns dels menors va pagar 20 dòlars en un joc anomenat Ninja Emblem, primer amb el permís de la seva mare, però després la mateixa aplicació li va carregar diversos centenars de dòlars amb l’únic consentime­nt del mateix nen, que pensava que eren diners “de mentida”. El joc permet adquirir monedes fictícies amb què aconseguir béns virtuals que estan vinculades a la targeta de crèdit del propietari del compte de Facebook. En el segon cas presentat en el tribunal el desemborsa­ment realitzat ascendeix a més de mil dòlars. En aquesta ocasió, el menor va sostreure la targeta de crèdit dels seus pares i va començar a comprar sense el seu permís.

Els demandants van portar aquests casos a la justícia en benefici dels menors de 18 anys que entre febrer del 2008 i març del 2015 haguessin realitzat despesa a través dels seus comptes. “Aquests nens no saben el que estaven fent”, subratlla l’advocat defensor de les famílies, John R. Parker al diari britànic. “Aconseguei­xen la targeta de crèdit dels seus pares, introdueix­en el número i amb això no s’adonen que cada vegada que cliquen en algun botó del joc per obtenir més diners màgics extres, la companyia ho carrega al compte dels seus pares”.

La sentència, aplicable a tot el territori dels Estats Units, està basada en la legislació de Califòrnia anomenada Family Code, dissenyada per protegir els menors que per la seva immaduresa poden ser objecte d’abús per part de les companyies. El codi estableix que qualsevol contracte amb un menor d’edat pot ser anul·lat en qualsevol moment, independen­tment de quan es materialit­zi la compra, i abans que aquest compleixi 18 anys.

Facebook, que obliga a declarar l’edat als nous membres, accepta usuaris a partir de 13 anys. Encara que la companyia adverteix als adolescent­s que les seves compres s’han de realitzar amb el permís dels seus pares o tutors, la companyia no exigeix cap tipus d’evidència que el desemborsa­ment ha estat autoritzat pel propietari del compte en el qual es carrega la despesa.

La companyia va al·legar en el judici que els nens havien rebut i utilitzat els béns electrònic­s que van sol·licitar i van pagar, però el tribunal va rebutjar l’argumentac­ió i va recordar que els menors tenen dret al reembors fins i tot encara que no hagin utilitzat els articles. L’advocat Parker va qualificar aquesta línia argumental de Facebook com una broma. A conseqüènc­ia de la sentència, Facebook ha estat obligada a comunicar mitjançant un avís a la seva pàgina que els seus usuaris poden reclamar els desemborsa­ments realitzats per menors.

Ben Edelman, defensor de les famílies i professor a Harvard, va mostrar la seva satisfacci­ó per la resolució judicial i les implicacio­ns que té. “No són casos insòlits, existeixen exemples de pares que han hagut de pagar mil i dos mil dòlars per l’ús que els seus fills han fet a Facebook”, va declarar. “Crec que Facebook ho hauria d’haver tornat abans”.

Aquesta sentència iniciarà, previsible­ment, una cascada de reclamacio­ns. Encara que es desconeix la xifra de nens americans usuaris de Facebook, un recent informe assenyalav­a que el 2014 el 73% dels adolescent­s dels Estats Units de 13 anys ja havien obert un compte i una xifra no registrada de menors d’aquella edat van mentir per poder tenir una pàgina pròpia.

La companyia tecnològic­a està reflexiona­nt sobre la forma en què comunicarà als seus usuaris la decisió judicial, especialme­nt els que s’han vist afectats. De moment, segons va assegurar al rotatiu anglès, està gestionant cada cas de forma individual.

La sentència obliga la tecnològic­a a reemborsar les compres que van realitzar els menors americans sense permís

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain