La Vanguardia (Català)

Neix a la Cerdanya una associació per preservar-ne els valors naturals

- BÀRBARA JULBE

La forta oposició ciutadana sorgida a la Cerdanya fa mesos pel pla d’ampliació de l’aeròdrom, ubicat a Das i Fontanals, ha estat el revulsiu que ha impulsat la creació d’una nova associació sense ànim de lucre l’objectiu de la qual és preservar els valors mediambien­tals de la comarca i blindar el territori davant de possibles projectes que trenquin l’equilibri de la zona.

Batejada amb el nom de Ceretània, la nova entitat, que està formada per profession­als vinculats a la comarca i de diferents sectors –arquitecte­s, advocats, economiste­s, agricultor­s i empresaris turístics–, “controlarà i intervindr­à en aquelles propostes que no conservin el model econòmic, social, ambiental i cultural del territori”, tal com adverteixe­n els seus membres, i s’ofereix a col·laborar en aquells projectes que garanteixi­n que aquests valors són la base del seu desenvolup­ament.

“La realitat no està exempta d’amenaces, perquè de tant en tant sorgeixen projectes especulati­us, immobiliar­is, d’infraestru­ctures, turístics i d’altra mena que sota l’enganyós i malentès argument del progrés econòmic de la comarca pretenen fer-hi grans transforma­cions que comporten trencar l’equilibri econòmico-ambiental, de forma que trastoquen la fragilitat d’alguns dels elements naturals més importants; elements que si es fan malbé donaran pas a un procés de degradació imparable que desgraciad­ament ja hem vist en altres parts del país”, aclareixen.

La transforma­ció de la Cerdanya, qualificad­a com una de les valls més amples i majestuose­s d’Europa, ha estat constant. “De moment, malgrat algunes notòries excepcions, el planejamen­t urbanístic de la vall ha posat l’accent en la preservaci­ó dels valors naturals, el paisatge, el sòl agrícola protegit i la morfologia autòctona dels seus pobles”, expliquen. Dels 18 espais catalans declarats d’especial interès ambiental per la Unió Europea, nou són precisamen­t a la Cerdanya. “És un tresor natural que s’ha de preservar”, subratllen els promotors de l’entitat, que ahir es va presentar a Das amb la presència del president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, que va presidir el 125è aniversari de la Casa del Comú del municipi.

Ceretània, formada per una trentena de membres, anuncia que treballarà “de forma continuada i profession­al per vetllar per un desenvolup­ament raonable i sostenible del territori”. Entre els principals projectes pels quals l’associació vetlla actualment hi ha l’ampliació de l’aeròdrom de la Cerdanya i l’expansió del domini esquiable de les pistes d’esquí de La Molina i Masella, dues propostes que està previst que surtin a informació pública.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain