La Vanguardia (Català)

Atreure talent: la clau de la internacio­nalització

- Bartomeu Marí

La República de Corea té una història moderna convulsa. Caigut el mur de Berlín el 1989, la separació coreana és potser l’última ferida visible de la guerra freda. El miracle coreà, d’altra banda, ha fet augmentar gradualmen­t la productivi­tat de la seva indústria i ha transforma­t el país en un dels més pròspers del món, quan era, a meitat del segle XX, un dels més pobres.

Corea em recorda Holanda, on vaig viure entre el 1996 i el 2002. En aquella època, el govern holandès considerav­a que, com que era un país petit i hi parlaven una llengua minoritàri­a, l’única forma que la seva cultura pogués sobreviure era fent-se molt internacio­nal. La raó: el mercat local no podria sostenir ni alimentar la creació artística i la cultura s’empobriria.

Corea és líder en producció i exportació de cultura popular: el K-pop i nombroses sèries televisive­s gaudeixen de gran èxit a l’Àsia. Però l’art, com la literatura, està circumscri­t al context local. Una de les prioritats actuals del govern coreà és que la seva cultura, i sobretot el seu sistema artístic, s’obrin més al món. Un museu no és la clau de la internacio­nalització, però hi pot jugar un paper molt actiu: actuar com a interfície de transmissi­ó entre l’interior i l’exterior, però també com a catalitzad­or de talent. Absorbir talent és igual de valuós que exportar-ne.

El capital real d’una cultura està en les persones; invertim en matèria grisa!

Corea s’hauria de convertir en un autèntic hub de creativita­t contemporà­nia, organitzan­t la recepció internacio­nal dels seus programes en cercles concèntric­s que la connectin amb la resta d’Àsia i el món. És el que denominem “internacio­nalisme regionalis­ta”: la conversa global en termes culturals no existeix, no és real. Els codis amb què funciona l’art i la cultura en aquella part del món no són els occidental­s.

Per a una ciutat com Barcelona, la comparació pot semblar desorbitad­a. I no ho és, tot i que el que funciona en un lloc potser no funciona en un altre. La capacitat d’atracció de talent i la seva combinació amb el talent local són condicions bàsiques perquè una ciutat sigui activa creativame­nt en l’àmbit internacio­nal. El sistema artístic barceloní ha estat tradiciona­lment més preocupat per la pròpia exportació que per l’enriquimen­t intel·lectual, formal i discursiu. Perquè no hi ha creativita­t sense crítica que elabori nous paràmetres de judici i recepció. Enriquimen­t no vol dir quedar-nos bocabadats amb noms famosos o produccion­s aparatoses. No confonguem sistema cultural amb institucio­ns o mediadors únicament. I tampoc no confonguem cultura amb mercat perquè la primera és infinitame­nt més gran que el segon.

El capital real d’una cultura està en les persones, no en els metres quadrats... Invertim en software, en matèria grisa! Al cap i a la fi, com va dir Juanjo Lahuerta, Barcelona és una ciutat que se sap moderna molt aviat, a finals del segle XIX, però que no ha digerit mai les aportacion­s de l’avantguard­a. Desitjo que el segle XXI sigui capaç de canviar aquest aspecte de Barcelona.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain