La Vanguardia (Català)

Bibliofíli­a, passió i negoci

-

Miquel Huguet és economista de professió i durant molts anys es va dedicar a la indústria farmacèuti­ca, on va desenvolup­ar projectes d’investigac­ió biotecnolò­gica. Però la seva passió són els llibres, els manuscrits, les edicions antigues, els pergamins de pell d’ovella, exemplars únics, il·luminats per imatges profanes i, sobretot, anteriors a Gutenberg. Huguet ha aconseguit fer de la seva passió també un negoci. L’edició d’Andorra Aeterna consta de 400 exemplars numerats. Tenen un preu de 6000 euros i els hi han pres dels dits, de tal manera que el Principat ha augmentat de sobte el seu nombre de bibliòfils. “Segons els nostres càlculs, actualment hi ha uns 20.000 bibliòfils a tot el món, dels quals el vuitanta per cent viuen a Europa. És un sector de gent molt culta, amb alt poder adquisitiu i que es gasta uns cinc mil dòlars al mes de mitjana per adquirir peces”, afirma Huguet.

L’empresari creu que la reproducci­ó de manuscrits il·luminats utilitzant tecnologia, però sense oblidar els mètodes tradiciona­ls d’edició, impressió i enquaderna­ció pot dinamitzar el mercat del llibre de luxe. “Atesa la crisi de l’edició impresa i la competènci­a del llibre electrònic, la bibliofíli­a pot ser un element d’innovació”, afirma. Un dels seus primers projectes,

tot un èxit, és la reproducci­ó facsímil d’un Kamasutra d’origen indi il·lustrat amb escenes de sexe explícit de gran expressivi­tat i acolorit. Una primera edició de 600 exemplars es va esgotar en pocs mesos, cosa que va obligar Huguet a fer-ne una altra de tan sols cent exemplars, però amb reproducci­ons en or de 22 quirats. “La Biblioteca Impossible –diu– és un projecte andorrà que busca la recuperaci­ó del patrimoni documental del món custodiat en arxius i bibliotequ­es per facilitar l’accés als ciutadans”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain