La Vanguardia (Català)

“Amb les cançons dius el que costa expressar amb paraules”

Eva Amaral, música, actua demà al Festival de Cap Roig

- JOFRE SÁEZ

Amaral trepitjarà per primera vegada l’escenari de Cap Roig el dia 9 d’agost. I ho farà per presentar Nocturnal, el seu setè disc, compost per Eva Amaral i Juan Aguirre als estudis O Gato Negro de Madrid i produït per ells mateixos amb Chris Taylor de Bluebarn Studios. A més, però, els seus incondicio­nals podran gaudir dels grans clàssics de la formació. I d’alguna sorpresa més.

Ja ha fet uns quants concerts d’aquest gira. Cansada de tanta carretera? Estic encantada, m’agrada, i de fet, quan hi ha una setmana que no hi ha concert estic ansiosa per pujar una altra vegada a l’escenari. Sóc feliç perquè s’ha ajuntat un equip tècnic meravellós i diguem que s’han alineat els planetes.

Amb què es mouen? Amb furgoneta.

I quin és el seu passatemps favorit mentre són dins? Hi ha diversitat. Jo, per exemple, és una pena però no puc llegir ni fixar gaire la vista perquè em marejo de seguida. Em va molt bé per mirar el paisatge i pensar en les meves coses, en lletres de cançons i en melodies. Com que vaig asseguda al davant, a més, no em veu ningú i vaig a la meva.

I quina música escolten? Després arriba el moment de la tertúlia general i el de la batalla de dj. Els companys amb qui viatjo són meravellos­os i enginyosos. Tots van amb els seus auriculars, però és molt divertit quan fan la batalla i van posant una cançó relacionad­a amb la de l’anterior.

Nocturnal és un disc per a ànimes nocturnes? Sí, és un disc per a ànimes nocturnes que busquen la llum. És una recerca de l’esperança i també la recerca d’alguna cosa que et faci recuperar la fe en l’ésser humà.

I Amaral és més de dies o de nits? Depèn del moment. Tinc períodes més nocturns i d’altres de més diürns. El moment que va ser compost el disc era molt nocturn.

D’on va sortir el nom del disc? És una paraula que apareix en una de les lletres d’una cançó. I vam decidir que li posaríem aquest nom, però després ens vam adonar que la resta del disc obeïa a aquest esperit. Era una paraula que definia molt bé l’estètica del disc.

“Misteriosa­s e infinitas son las leyes del azar; si pudieras elegir, ¿cuál de ellas romperías?”, diu més o menys en la lletra de la cançó que dóna nom al seu disc. Canviaria la seva sort? No canviaria res. Sempre he estat conseqüent amb els meus sentiments i pensaments.

Tot i això, el disc el comença amb Llévame muy lejos. La dedica a algú en especial? És una cançó d’evasió, d’intentar trobar un altre camí. De ser conseqüent amb la decisió que has pres. Totes tenen alguna cosa de personal. Fins i tot les que poses en tercera persona.

Qui o què s’enduria molt lluny? Hi ha moments, quan veus l’actualitat, que penses: “Para això que me’n vaig a la vida salvatge”. Hi ha vegades que realment costa creure en l’ésser humà, amb les barbaritat­s que fem. En aquests moments, el que et ve de gust és anar-te’n a a viure a un lloc aïllat, però és un sentiment que dura poc. M’encanta anar pel carrer i observar la gent. Sóc molt observador­a.

Totes les cançons d’aquest setè disc han estat compostes per vostè i Juan Aguirre. És el seu disc més personal? Tots els discos responen a un moment i hi parles de manera personal. Fem cançons per expressar coses que ens costa dir amb paraules. Tots dos som tímids i introverti­ts; no sabria gaire com definir-nos. Les cançons són una via d’escapada per transmetre coses de manera personal.

Què ha canviat des del primer àlbum fins avui a Amaral? Des de dins de la pel·lícula no ho veus. Han passat 20 anys i no tinc la sensació que hagin estat 20 anys. Tinc la sensació que tot va ser ahir; ho tinc tot molt present. Jo, en essència, veig el mateix. Vam començar a fer música junts com un joc. I ara continuem passant-ho bé de la mateixa manera que ho fèiem llavors. Amb la mateixa

EL SEU ÚLTIM CD, ‘NOCTURNAL’ “És un disc per a ànimes nocturnes que busquen la llum; és una recerca de l’esperança”

EL GRUP FA 20 ANYS

“Ens continuem divertint com ho fèiem al principi; amb la mateixa inconscièn­cia”

inconscièn­cia.

És la seva primera visita a Cap Roig. Què espera d’aquesta nit? Ens han explicat que és un escenari especialme­nt bonic. I que és un festival on la gent és molt melòmana. Segur que serà una nit especial.

A part dels nous temes, els seus seguidors esperen algun clàssic. Confessi’ns alguna cosa de la nit que ens espera. Farem un repàs del disc nou, però també tocarem moltes cançons antigues. Tenim moltes coses preparades, però la sorpresa és, en realitat, el marge d’improvisac­ió que hi ha en cada concert. Sempre afegim una cosa que cuinem en els temps entre concerts. Sempre hi ha alguna sorpresa.

 ?? GDG / GTRES ?? Juan Aguirre i Eva Amaral amb el Disc d’Or pel seu àlbum Nocturnal
GDG / GTRES Juan Aguirre i Eva Amaral amb el Disc d’Or pel seu àlbum Nocturnal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain