La Vanguardia (Català)

Espanya s’ensorra al final

L’equip de Scariolo perd un matx que dominava per 14 punts

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

Fa un parell de dies Sergio Scariolo assegurava que les opcions de medalla de la selecció espanyola de bàsquet passaven perquè Pau Gasol mostrés un nivell similar al de l’últim Eurobàsque­t, on va estar superb. El tècnic italià, coneixedor de l’equip, sap que algun dels seus nois no es troba en el millor moment de la seva carrera, amb la qual cosa la dependènci­a del pivot de Sant Boi augmenta, encara que no tot es pugui resumir a si Pau l’encerta o no. Això sí, quan troba el cèrcol amb continuïta­t Espanya es propulsa com un meteorit. És el que va passar en el debut davant Croàcia en els Jocs, una estrena en què quan a Gasol (26 punts) se li va apagar el llum Espanya es va quedar en les tenebres per pagar amb una derrota un partit que tenia molt ben encarrilat en el tercer quart, quan manava per 14. Pau va tenir en l’últim instant l’opció per empatar però el seu llançament va ser tapat per Saric i el matx va acabar 72-70 per als croats.

Una ensopegada inesperada contra una Croàcia que no seria la Filharmòni­ca de Viena del bàsquet. És veritat que Espanya sol anar de menys a més en els tornejos, com és cert que la gira de preparació dels de Scariolo no ha estat la ideal, però també ho és que en uns Jocs no hi ha lloc per a bromes. Resten quatre partits en la primera fase. El següent davant el Brasil, demà. Un duel en el qual molts jugadors d’Espanya necessitar­an millorar. Com ara Navarro, Ricky Rubio i Rudy Fernández. Entre els tres, zero punts. Lamentable. Però és que a Espanya només van anotar sis homes, inclòs l’únic punt que va fer Claver. Massa pocs arguments. Massa poc fons d’armari.

Tot semblava que seria diferent, perquè encara que Ricky Rubio no trobava la tecla per ficar un triple, Gasol era allà per solucionar-ho. Quan a Rudy tampoc no li funcionava el canell, també Gasol emergia per ficar triples com a desembussa­dor. És per això que l’equip del mític Alexander Petrovic va patir un primer cop quan Pau i el seu excompany a Chicago Nicola Mirotic (19 p) van entrar en combustió. Del 4-0 inicial es va passar al 4-13 en un tres i no res amb la parella interior espanyola fent de les seves en una progressió que va elevar la diferència en aquest primer quart als dotze punts (8-20, encara que el període va acabar 13-21). Però Gasol no pot estar en pista els 40 minuts i més tenint en compte que tampoc no ha tingut una fase de preparació molt intensa. Raó de pes perquè Scariolo en tingui cura i l’enviï a la banqueta perquè respiri. Va ser llavors quan va arribar el moment del que els moderns anomenen segona unitat i els aficionats de tota la vida coneixen com els suplents. I els suplents no és que fossin precisos en aquesta fase ni en cap, tret de Felipe Reyes. Ni Juan Carlos Navarro ni Willy Hernangóme­z ni el nou fitxatge barcelonis­ta, Víctor Claver, no van exercir com a microones quan van aparèixer per l’escenari. Més aviat van actuar com a congelador­s i Espanya va trigar més de tres minuts a anotar en el segon quart. Croàcia, gairebé sense voler, es va col·locar a quatre (17-21) i Scariolo va decidir el que era lògic, que Gasol tornés a la pista.

Com si Pau transporté­s pólvores màgiques va ser arribar i moldre de nou, encara que seria de rucs no reconèixer també els passis delicats de Sergio Rodríguez. Amb el pivot de nou a la càrrega (16 punts al descans) Espanya va tornar a dispararse dotze amunt en l’electrònic (2638), un matalàs més que interessan­t per afrontar el refrigeri... tret de la circumstàn­cia que encara quedava un minut i en aquell minut Croàcia es va treure de la màniga dos triples, un de Bogdanovic i un altre, sobre la botzina, de l’exblaugran­a Mario Hezonja, amb la qual cosa el resultat a l’entreacte era de 32-38.

Encara quedava molt llac per remar en el partit. Perquè malgrat que la selecció es va posar les piles en tornar del vestidor per pegar una altra accelerada i aconseguir la seva màxima renda (36-50), va perdonar la sentència i Croàcia va recobrar vida. Com ho va fer? Doncs, a més de disposar d’una bona ratxa d’Ukic i les cistelles dièsel de Bogdanovic (23 punts), es va aprofitar de nou de l’absència de Gasol. Els de Petrovic es van posar a quatre i van tornar al partit, i ni tan sols un triple de Mirotic en l’últim segon del tercer quart no va impedir que pugessin a les barbes de l’equip de Scariolo.

Un triple d’un altre exblaugran­a, Roko Ukic, va estrènyer el marcador encara més (55-56), amb set minuts per disputar, i un contraatac

AMB GASOL NO N’HI HA PROU

Pau va ser el millor de l’equip amb 26 punts, però no va poder forçar la pròrroga en ser tapat

SENSE PÓLVORA

Ni Ricky Rubio ni Rudy Fernández ni Juan Carlos Navarro van aconseguir anotar

UN REGAL PER ALS CROATS

Croàcia es va imposar per 72-70 en aprofitar la badada dels espanyols en el tram final

LA REACCIÓ

“Hem de reflexiona­r sobre el que ha passat en l’últim quart”, afirma Sergio Scariolo

completat per Babic confirmava la remuntada de Croàcia, que recuperava el comandamen­t per primera vegada des del 4-2 inicial.

Sonaven les alarmes a Espanya. Calia intentar guanyar un partit que ja havia estat guanyat. Ho van poder fer perquè van gaudir d’oportunita­ts. Gasol, Rodríguez i Llull provaven de reactivar la maquinària, però Bogdanovic donava la rèplica una vegada i una altra, i Planinic (11) i Simon (10) s’afegien a la causa. Fins que se li va tancar l’aixeta del tot a Espanya, que manava 64-67 i es va veure 71-67 per sota a falta de 18 segons pel final. Mirotic va reduir distàncies (71-70), Saric va deixar el marcador en 72-70 amb un tir lliure i el mateix jugador croat va tapar Pau Gasol, que buscava la pròrroga. Una manera molt pobra de començar.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ELSA / GETTY ??
ELSA / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain