La Vanguardia (Català)

Els conflictes racistes i polítics no donen treva

- Barcelona

En tot just un parell de dies de competició els Jocs de Rio ja han topat amb la crua realitat dels conflictes racistes i polítics que ocupen diàriament l’activitat mundial. La il·lusòria treva olímpica és cada vegada més irreal.

Divendres passat ja hi va haver un primer conflicte quan els atletes libanesos van impedir a la delegació israeliana utilitzar el mateix autobús per desplaçar-se a l’estadi de Maracanã, per a la cerimònia inaugural, i els van bloquejar l’accés. La ministra israeliana d’Esports, Miri Reguev, ha qualificat de “racistes” i “antisemite­s” els esportiste­s libanesos.

L’entrenador de l’equip de vela d’Israel va ser qui va divulgar els fets i va explicar com els atletes del Líban els van vetar l’accés a l’autobús. “Finalment els organitsió zadors ens van dirigir a un altre vehicle, va ser vergonyós”, va assenyalar.

Ahir, a la competició de judo, Joud Fahmy, representa­nt de l’Aràbia Saudita, no es va presentar al combat que l’havia d’enfrontar amb Christiann­e Legentil, de Maurici. Oficialmen­t, perquè estava lesionada, però altres fonts asseguren que en realitat va decidir no competir perquè, si superava l’eliminatòr­ia, la seva pròxima rival era la israeliana Gili Cohen. Fahmy estava inscrita en la categoria de fins a 52 quilos, la mateixa en què competia la valenciana Laura Gómez.

Els esportiste­s de Kosovo són un altre motiu de polèmica, especialme­nt per a Sèrbia, que no reconeix (com Espanya) la independèn­cia d’aquest territori balcànic. El Govern serbi ha avisat els seus atletes que no haurien d’assistir a cap cerimònia de lliurament de medalles si els correspong­ués compartir el podi amb representa­nts de Kosovo. El ministre d’Esports serbi, Vanja Udovicic, ha aclarit que “la deci- final queda en mans dels esportiste­s”. Però el ministre serbi també ha afegit: “Els nostres representa­nts no haurien d’escoltar l’himne de Kosovo ni contemplar com oneja la seva bandera”.

Kosovo forma part del moviment olímpic des del 2014, per la qual cosa debuta als Jocs de Rio. La delegació de Kosovo consta de 8 esportiste­s: tres homes (ciclisme, natació i atletisme) i cinc dones (dues judokes –una d’elles, Majlinda Kelmendi, va guanyar ahir la primera medalla d’or per al seu país en la categoria de -52 kg–, una nedadora, una atleta i una tiradora). Alguns ja van participar, sota bandera albanesa, als Jocs Olímpics de Londres 2012.

INCIDENTS El Líban expulsa Israel de l’autobús, els serbis no volen podis amb Kosovo i una judoka saudita es retira

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain