La Vanguardia (Català)

Estimats aigua i vent

La vela, disciplina amb què Espanya ha sumat més medalles als Jocs, obre el seu programa al peu del Pão de Açúcar

- CARLOS MARTÍN Rio de Janeiro. Servei especial

Al camp de regates de Marina da Glória, al peu de l’imponent Pão de Açúcar, es posa en marxa avui un altre esport a Rio que per a la delegació espanyola no és un esport qualsevol. Es tracta de la vela, la disciplina que més èxits ha donat a l’equip espanyol en la seva història olímpica. Els regatistes espanyols han aconseguit penjar-se 19 medalles, de les quals 13 són d’or. Fa quatre anys, a Londres, el botí aconseguit van ser dos ors, amb Marina Alabau com a campiona en la classe RS:X i Tamara Echegoyen, Ángela Pumariega i Sofía Toro, les famoses Chiquitas, com a campiones d’Elliot6m, una classe ja desaparegu­da.

La selecció de Toni Ripoll torna a ser una de les grans bases de l’esport espanyol en aquests Jocs Olímpics. Déu n’hi do la seva posició de privilegi al palmarès absolut d’aquesta competició, en què figura com a quarta potència per darrere de la Gran Bretanya, que ha sumat 25 medalles d’or al llarg de la història olímpica, els Estats Units, que en té 19, i Noruega, 17 metalls.

L’equip ha classifica­t nou vaixells i únicament a la classe Finn Espanya no hi serà representa­da. De la dificultat d’aconseguir aquest ple fa que únicament el Brasil, França, la Gran Bretanya i els Estats Units competeixi­n per complet a les deu categories. En total participar­an en aquests Jocs 270 regatistes que represente­n 62 països.

“L’objectiu de l’equip és sempre una medalla, sense importar el color del metall. Les nostres expectativ­es són molt clares: continuar aportant medalles al nostre esport i per a Espanya”, resumeix el director tècnic del grup, que prefereix que ara ja es parli de la competició i de les regates i no de l’estat de l’aigua a Marina da Glória, que sembla que ha millorat considerab­lement arran de les fortes queixes dels diferents equips després d’haver-la vist a les regates de les proves test.

El camp de regates s’ha construït especialme­nt per a aquests Jocs Olímpics. A Marina da Glória, que és la porta de sortida a la badia de Guanabara, s’ha dut a terme una reestructu­ració profunda, amb una coberta nova, espais nous per allotjar aquest gran esdevenime­nt i un moll nou. Està situat sota la muntanya del Pão de Açúcar.

Amb l’equip espanyol competiran tres campions olímpics, que lògicament són la punta de llança de la selecció. Marina Alabau defensarà la seva corona olímpica de Londres en RS:X, classe en què és tota una referència en l’àmbit mundial. La sevillana és una de les opcions de medalla més clares de la vela espanyola. I juntament amb ella, una altra campiona de l’última edició, la regatista del Náutico de Sanxenxo Tamara Echegoyen que va ser campiona del món en la classe 470, que com que canvia de classe també apareix amb nova companya, ni més ni menys que Berta Betanzos. D’aquesta combinació els dirigents espanyols també esperen que conquereix­in una de les medalles a Rio.

El tercer campió olímpic de

L’aigua a Marina da Glória ha millorat arran de les fortes queixes després de les regates de prova

l’equip espanyol és Fernando Echávarri, que es va penjar la medalla d’or de Tornado fa vuit anys a Pequín i que aquí competirà en la classe Nacra.

Iván Pastor, en windsurf (la classe RS:X), i Joaquín Blanco, a Laser, també comptaran a l’hora dels pronòstics. El primer és el més veterà de l’equip i es disposa a competir als seus quarts Jocs Olímpics. L’última dècada ha trepitjat habitualme­nt el top-10 mundial, cosa que li concedeix moltes possibilit­ats. Serà un dels primers de debutar, ja que avui inicien les primeres regates les dues classes de windsurf, la Laser i la Laser Radial.

Campió europeu de Laser, el grancanari Blanco és un altre gran nom de la selecció. El seu avi va ser un regatista destacat i el seu pare, que es diu exactament igual, ni més ni menys que campió del món de la classe Finn i quart classifica­t als Jocs Olímpics de Los Angeles. Per l’altre costat de la família, els Albalat, el seu avi va ser un dels fundadors del Club Vela Palamós i el seu oncle Manel, campió del món de 470 amb Toño Gorostegui. De consells, no n’hi faltaran.

La selecció presenta tres campions: Marina Alabau, Tamara Echegoyen i Fernando Echávarri

 ?? WILLIAM WEST / AFP ?? Marina Alabau, campiona olímpica a Londres, s’entrena a Rio
WILLIAM WEST / AFP Marina Alabau, campiona olímpica a Londres, s’entrena a Rio

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain