La Vanguardia (Català)

Abengoa pacta el seu rescat amb banca i fons per evitar la liquidació

L’acord haurà de tenir el suport del 75% dels creditors i el vistiplau del jutge

- LALO AGUSTINA PER A MÉS INFORMACIÓ SOBRE ABENGOA CONSULTEU www.lavanguard­ia.com

Abengoa, grup d’enginyeria i energies renovables amb seu a Sevilla, preveu concretar avui el pla de rescat que fa mesos que negocia amb els principals creditors bancaris i un grup de fons. Si no hi ha sorpreses, l’acord es rubricarà al llarg d’aquesta jornada, i amb això es farà un pas important, tot que no definitiu, per a la salvació del grup, que va presentar preconcurs de creditors el novembre de l’any passat i que ha aconseguit subsistir amb penes i treballs fins ara. El desembre del 2015 l’empresa de la família Benjumea havia declarat a la CNMV un deute de 9.300 milions d’euros.

La companyia ja està de facto controlada pels creditors des de fa molts mesos perquè és totalment insolvent. No pot assumir els pagaments amb normalitat des del novembre i ha aconseguit subsistir i pagar les nòmines gràcies a les desinversi­ons d’actius i les injeccions de liquiditat que ha rebut, superiors als 600 milions d’euros. Ara, a través del mal anomenat acord de refinançam­ent, seran els creditors financers els que passin per caixa per cobrar a la seva manera, transforma­nt en accions els drets de cobrament. Es convertira­n, d’aquesta manera, en els amos oficials del 95% del capital del grup.

Però abans que es consumi aquest pla, cal fer altres passos. El més immediat és aconseguir l’homologaci­ó judicial d’aquest acord perquè obligui tots els creditors. I és que cap banc no reconeixer­ia fortes pèrdues en la seva posició creditora si hi hagués altres bancs que continuess­in com fins ara, amb l’import del seu crèdit intacte. Per aquesta raó, l’empresa començarà de seguida, aquesta setmana mateix, a treballar-se l’adhesió a l’acord de tots i cadascun dels creditors financers. Parteix amb el suport de menys del 20% del deute i ha d’arribar al 75% per presentar-se davant el jutge mercantil de Sevilla i demanar-li l’homologaci­ó.

Encara que la maquinària engegui immediatam­ent, tothom és conscient que a l’agost no hi haurà grans avenços i serà a partir del setembre quan caldrà fer la feina grossa. Paral·lelament, Abengoa convocarà ben aviat una junta extraordin­ària d’accioniste­s, que se celebrarà previsible­ment pels volts del 15 de setembre, més o menys simultània a la data que s’ha marcat com a ideal per presentar al jutge l’acord de refinançam­ent.

Com que l’homologaci­ó –en cas que el jutge la dictamini– requereix un cert temps, Abengoa pretén demanar als accioniste­s que aprovin l’ampliació de capital per cedir l’empresa als fons abans de saber amb certesa si arriba a bon port. Per tant, en la junta de setembre es demanarà als accioniste­s que votin el refinançam­ent amb una condició suspensiva, la d’aconseguir el vistiplau del jutge. A l’empresa no dubten gens que l’homologaci­ó de l’acord de refinançam­ent serà un fet abans de finals d’octubre, malgrat que serà la segona vegada en mig any que se sol·licita una homologaci­ó i la llei només permet fer-ne una a l’any. Confien que el jutge se cenyeixi a l’esperit de la llei i no pas a la lletra.

Al marge d’aquest aspecte, el pla de rescat podria trobar altres esculls, com ara l’oposició d’alguns creditors. Ja en el primer refinançam­ent, que només consistia en una espera de set mesos, hi va haver diverses impugnacio­ns de l’acord. Ara, amb els forts quitaments i la conversió de bona part del deute en capital, és previsible que n’hi hagi bastants més.

Amb tot, Abengoa confia a superar també aquestes dificultat­s i iniciar la nova etapa abans de Nadal, just un any després de quan va presentar el preconcurs. Si tot surt bé, l’empresa s’haurà salvat, tot i que tindrà ben poc a veure amb l’anterior. Els propietari­s seran els fons i els bancs, amb els accioniste­s actuals diluïts fins al 5% del capital. Quant a la dimensió, serà entre la meitat i una tercera part del que tenia a finals del 2015. El gran repte serà crear valor. Ara Abengoa –que va arribar a tenir una capitalitz­ació borsària de més de 4.000 milions d’euros– amb prou feines val 250 milions.

SUPORT DELS CREDITORS L’empresa es dóna fins a mitjan setembre per aconseguir el quòrum necessari

JUNTA D’ACCIONISTE­S

Abengoa convocarà junta els mateixos dies per sotmetre el pla als accioniste­s

 ?? MARKEL REDONDO / BLOOMBERG ?? L’empresa que havia estat propietat de la família Benjumea serà en un 95% propietat de fons i bancs
MARKEL REDONDO / BLOOMBERG L’empresa que havia estat propietat de la família Benjumea serà en un 95% propietat de fons i bancs
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain