La Vanguardia (Català)

Juncker diu que el no a la multa té condicions

Els governs europeus preveuen donar suport avui a la decisió

- BRUSSEL·LES Agències

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, va defensar ahir la cancel·lació de la multa a Espanya i Portugal malgrat l’incomplime­nt dels objectius de reducció del dèficit públic i va recordar que aquesta decisió està lligada a “condicions molt concretes”. Juncker va precisar en una entrevista a Der Tagesspieg­el: “Volíem evitar per bons motius que la incipient recuperaci­ó econòmica als dos països quedés soscavada i alhora hem lligat aquesta decisió a condicions molt concretes per a aquest any en curs”.

En aquest sentit, va assenyalar que s’ha utilitzat el marge de maniobra que van introduir explícitam­ent els estats membres al pacte d’estabilita­t i creixement europeu per “aplicar les regles de manera assenyada”. El president de la CE va afegir: “Hem acordat eliminar les multes, però alhora hem decidit suspendre els pagaments procedents dels fons estructura­ls. Els estats membres no s’han pronunciat en contra”.

Segons Juncker, aquesta situació és “més assenyada i raonable a mitjà i llarg termini que imposar sancions per imposar-les”, perquè només així és possible “donar suport al camí de les reformes que s’ha emprès als dos països”.

Els governs europeus donaran suport avui dilluns previsible­ment a la cancel·lació de la multa a Espanya i Portugal per incomplir el seu objectiu de dèficit el 2015, tal com va proposar la Comissió Europea el passat 27 de juliol i també donaran llum verda a la nova agenda fiscal marcada per Brussel·les perquè els dos països situïn el seu dèficit per sota del 3% del PIB.

“S’espera que el Consell adopti les decisions tal com les ha proposat la Comissió”, segons una font oficial de la UE esmentada per Europa Press. “El procedimen­t de silenci sobre les multes està en curs, cosa que significa que la decisió (cancel·lar les multes) es considerar­à adoptada llevat

Espanya evita una multa de fins a 2.000 milions d’euros que en el cas de Portugal eren 200 milions

que el Consell objecti d’aquí al final de dilluns”, va explicar una altra font europea.

La decisió de cancel·lar la multa del 0,2% del producte interior brut quedaria automàtica­ment aprovada tret que una majoria qualificad­a de ministres d’Economia de la UE la rebutgés o l’esmenés, d’aquí a un termini de deu dies.

En el cas d’Espanya, la multa ascendia a més de 2.000 milions d’euros i, 200 milions, en el cas de Portugal. “A causa del fet que els 10 dies expiren dissabte, la data legal límit és dilluns a mitjanit”, va precisar una font oficial de la Unió Europea, que va explicar que la “confirmaci­ó” de la decisió del Consell potser no es coneixerà fins dimarts.

 ?? FRANCOIS LENOIR / REUTERS ?? El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker
FRANCOIS LENOIR / REUTERS El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain