La Vanguardia (Català)

100% renovables? Sí, però...

- Mariano Marzo

Per mitigar els efectes de l’escalfamen­t global forçat per l’activitat humana és imprescind­ible descarboni­tzar el sistema energètic fins aconseguir un balanç net igual a zero en les emissions de CO2 i d’altres gasos d’efecte hivernacle. Per acostar-se a aquest objectiu, el món haurà de recórrer a l’estalvi, l’eficiència energètica i l’ús creixent de fonts d’energia lliures de carboni, com és el cas de les procedents de fonts renovables i de la nuclear. Així mateix, com que aquestes fonts s’utilitzen bàsicament (tret dels biocombust­ibles) per generar electricit­at, està clar que caldrà impulsar aquest vector, avançant en l’electrific­ació del sistema energètic global.

Sovint el procés de descarboni­tzació que hem comentat se sol simplifica­r amb l’eslògan “un món 100% renovable”. Un lema potser eficaç a efectes de conscienci­ació i mobilitzac­ió, però bon tros discutible quant a la seva viabilitat (de fet, recorda aquell altre de “siguem realistes, demanem l’impossible”).

Les tecnologie­s renovables generadore­s d’electricit­at, amb una creixent implantaci­ó a costos competitiu­s a tot el món, estan certament cridades a exercir un paper indispensa­ble a l’hora d’avançar cap a un balanç global zero en emissions. Tot i això, per si soles –especialme­nt si no van acompanyad­es d’espectacul­ars millores en l’eficiència i d’un canvi disruptiu en les tecnologie­s d’emmagatzem­ament d’electricit­at a gran escala– no poden cobrir totes les necessitat­s energètiqu­es dels habitants del planeta. No hauríem d’oblidar que avui dia l’electricit­at representa una mica menys d’una cinquena part del consum final d’energia a tot el món. I que, d’aquesta cinquena part, les renovables represente­n el 22% i la nuclear el 10,6%, de manera que el 67,4% restant correspon al carbó (41,3%), el gas natural (21,7%) i el petroli (4,4%)

És indubtable que les energies de fonts renovables i l’electrific­ació experiment­aran un creixement significat­iu en el futur. Ara bé, durant un llarg període de temps els hidrocarbu­rs continuara­n sent indispensa­bles en el mix energètic global, particular­ment en aquells sectors econòmics que requereixe­n processos a temperatur­es elevades o combustibl­es amb una alta densitat energètica. Estem parlant de la manufactur­a del ferro, acer i ciment, així com del sector del transport, particular­ment de l’aeri i del pesant, tant terrestre com marítim. D’altra banda, els hidrocarbu­rs continuara­n sent indispensa­bles en la indústria química, que engloba activitats tan significat­ives com la producció de medicines, plàstics i altres compostos necessaris per alimentar un planeta de 7.600 milions de persones.

Inevitable­ment, alguns sectors econòmics seran més difícils de descarboni­tzar que d’altres. De la mateixa manera, per raons polítiques, econòmique­s i de densitat de població, el procés de descarboni­tzació es desenvolup­arà a un ritme diferent als diversos països i regions. Per reduir aquesta heterogene­ïtat, no n’hi ha prou de limitar-nos a repetir reiteradam­ent l’eslògan de “100% renovables”, sinó que convé avançar en el desenvolup­ament de mecanismes (comerç d’emissions, captura i emmagatzem­ament del CO2...) capaços d’assegurar com més aviat millor una suma zero en el balanç global d’emissions.

Durant un llarg període, els hidrocarbu­rs continuara­n sent indispensa­bles

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain