La Vanguardia (Català)

Competènci­a s’encalla amb l’informe d’economia col·laborativa

L’organisme regulador deixa per al setembre una nova revisió del polèmic text

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

Darrere de la cada vegada més discutida etiqueta d’economia col·laborativa, hi ha tota una sèrie de nous negocis que posen en qüestió mercats clau com ara el del transport de viatgers o els allotjamen­ts per a turistes. L’impacte de companyies amb nous models de negoci com Uber o Airbnb fa anar de corcoll les diferents administra­cions a tot el món, que els últims anys s’han vist obligades a adaptar la legislació des que van irrompre al mercat. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) es va sumar des d’un principi a les institucio­ns que van voler participar en aquest debat. Al seu dia el president de la CNMC, José María Marín Quemada, va voler ser pioner oferint unes directrius generals sobre l’economia col·laborativa, i obrint el camí dels canvis necessaris en

PANORAMA les normatives municipals, autonòmiqu­es i estatals. Per això, van prometre un informe que havia d’estar a punt abans que acabés el 2015, però que encara no ha vist la llum. Bé, almenys de manera definitiva. Després d’avatars successius, Marín Quemada va proposar la setmana passada al ple de la CNMC de tornar a revisar l’última proposta que acabava de presentar als consellers. Una revisió que emprendran el setembre que ve, segons expliquen fonts coneixedor­es de la reunió.

La proposta es va plantejar en l’últim ple de Competènci­a, quan es va fer evident que el text posat sobre la taula no tenia –un altre cop– un suport majoritari. Segons les mateixes fonts, la versió més recent de l’informe –firmat pel director de Promoció de la Competènci­a i home de confiança de Marín Quemada, Antonio Maudes– “amb prou feines presenta novetats i cap de fons” sobre la proposta inicial de flexibilit­zar al màxim el marc normatiu de negocis com ara el taxi o els apartament­s turístics (vegeu requadre). Aquesta actitud ha molestat especialme­nt el col·lectiu dels taxistes, que van arribar a manifestar-se el mes de febrer davant de la seu de Competènci­a, a Madrid.

A part de la qüestió que tracta, el polèmic dictamen de Competènci­a ja va posar de manifest el mes de març passat la guerra larvada des de fa temps entre el president de la institució, la vicepresid­enta, María Fernández, i els consellers. El contingut i la manera de difondre públicamen­t la primera versió del document sobre economia col·laborativa fa més de cinc mesos va provocar que María Fernández i cinc dels vuit consellers de la CNMC (Clotilde de la Higuera, Eduardo García Matilla, Diego Rodríguez, Fernando Torremocha i Benigno Valdés) reclamessi­n al president de l’organisme la destitució de Maudes per “pèrdua de confiança”. Des d’aleshores i a causa de l’oposició de Marín Quemada, el bàndol rebel intenta que l’Advocacia de l’Estat es pronunciï sobre la capacitat del ple per cessar el responsabl­e del departamen­t de Promoció de la Competènci­a.

En paral·lel, el bàndol majoritari s’oposa des d’un inici a les directrius de l’informe sobre economia col·laborativa. En vista de la impossibil­itat que fos aprovat pel ple al març, l’equip del president va decidir considerar el text fet públic com un informe preliminar i obrir una segona consulta pública –una decisió inèdita en aquest macroòrgan fins aleshores–.

Després de tancar aquesta inusual segona ronda de consulta a la ciutadania i els sectors implicats, la CNMC va tornar a portar l’informe a ple el 27 de juliol passat. Tot i això, la que s’hauria d’haver considerat versió definitiva sobre la posició de Competènci­a sobre l’adaptació regulatòri­a als negocis disruptius impulsats per la tecnologia va tornar a embarranca­r. I, en un gest que, des del bàndol rebel interprete­n com a intent de moderar la situació d’enfrontame­nt, el president de la CNMC va tornar a jugar amb els temps i va obrir un període de millora de la proposta a partir del setembre. La polèmica, de moment, queda una altra vegada en suspens.

El dictamen, objecte de disputa interna, s’hauria d’haver aprovat a finals de l’any passat

 ?? CHEMA MOYA / EFE / ARXIU ?? Els nous negocis provoquen grans canvis en mercats com ara el del transport de viatgers o l’allotjamen­t per a turistes
CHEMA MOYA / EFE / ARXIU Els nous negocis provoquen grans canvis en mercats com ara el del transport de viatgers o l’allotjamen­t per a turistes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain