La Vanguardia (Català)

L’exèrcit de Tailàndia obté majoria a favor de la seva Constituci­ó

La Junta es compromet a deixar el poder després de la consulta sobre la Carta Magna

-

A la Junta Militar tailandesa li va sortir bé, l’aposta. Es jugaven el seu prestigi posant la nova Constituci­ó, que han redactat al seu gust, a l’escrutini d’un referèndum i el van guanyar ahir amb un suport del 62%. S’obre la via perquè, tal com van prometre, tornin a deixar el poder a mans civils a partir de l’any que ve, però també perquè tinguin els mecanismes legals per eternitzar la seva supervisió sobre el govern.

De moment l’estabilita­t, en un país que té un rècord històric en aldarulls militars, no està del tot garantida. L’oposició va criticar els pocs espais que els deixaven per explicar els seus punts de vista sobre una Constituci­ó que és, si més no, polèmica.

La Junta Militar, que encapçala el general Prayuth Chan-ocha, ja es va encarregar de tancar les emissores més actives a favor del no. A més, les setmanes prèvies al referèndum va posar en marxa una gran mobilitzac­ió en què va desplegar més de 700.000 persones, molts soldats, per explicar les bondats del document. I per si quedaven dubtes sobre la seva postura, el mateix Prayuth va aparèixer dissabte als mitjans per deixar clar que al país li aniria millor si hi votava a favor.

Així les coses, el resultat va oferir poques sorpreses. El sí va guanyar a pràcticame­nt tot el país. Només un 38% va rebutjar el text constituci­onal. La majoria de vots negatius es van registrar al sud, on hi ha problemes separatist­es, i a les zones més agràries del nord, principal bastió de la família Shinawatra, que governava el país quan els militars van decidir el 2014 tornar a prendre les regnes a causa de la sempiterna inestabili­tat política.

Amb aquesta Carta Magna els militars han volgut tancar el problema dels enfrontame­nts entre partidaris i opositors de la família Shinawatra, que havien portat a una infinitat de violentes manifestac­ions abans del cop de fa dos anys.

Un dels punts més controvert­its del text és l’elecció, formació i potestats del Senat. Els experts consideren la Constituci­ó del 1997 com la més democràtic­a de la història de Tailàndia –i n’hi ha hagut 20 des del 1932– perquè, entre altres avenços, va concedir al votant el dret a triar les dues cambres parlamentà­ries.

El cop militar del 2006 –en què es va deixar fora del poder per primera vegada els Shinawatra– i la reforma constituci­onal posterior van restringir la participac­ió ciutadana a la meitat de l’hemicicle del Senat. Ara, a més a més, se li dóna més poders de decisió. És una jugada semblant a la del Parlament de Birmània, on els militars es van arrogar el dret a tenir part de la Cambra. Ara els uniformats tailandeso­s també tindran aquesta opció. Des del Senat podran situar els seus candidats, els quals tindran potestat de vetar o aprovar el nou Govern.

Un altre punt polèmic del text és que dóna validesa a tots els decrets dictats per la Junta Militar en aquests dos anys, malgrat que el Parlament no els hagi ratificat.

Malgrat tot això, el record encara recent dels greus aldarulls polítics i la recerca d’una certa estabilita­t semblen haver pesat més en el votant, que ha acabat acceptant aquest peatge militar per poder continuar amb la seva peculiar versió de democràcia i desenvolup­ament econòmic.

Un altre factor important que cal tenir en compte és la delicada salut del monarca, que també crea molta incertesa. Bhumibol Adulyadej acaba de complir els 70 anys de regnat –el més llarg del món– i és l’única figura institucio­nal de consens al país. Sense poders efectius, però respectat per tothom, s’ha sabut mantenir per sobre de la picabarall­a política i sortir airós cada vegada que ha hagut d’acceptar un nou cop militar.

Bhumibol encarna la unitat del país i li tenen una veneració gairebé religiosa. Tot i això, als 88 anys, sembla estar greu. Les informacio­ns sobre el monarca es donen amb comptagote­s precisamen­t per mantenir aquest aire de divinitat. Però els rumors d’una mort propera s’han estès aquests mesos i ningú no sap del cert quines conseqüènc­ies provocarà la seva desaparici­ó.

També queda per veure com reaccionar­à la família Shinawatra. Yingluck Shinawatra, que va ser primera ministra des del 2011 fins al cop d’Estat, va acceptar el repte del referèndum i va cridar els seus seguidors a anar a les urnes. Ahir, després de la derrota, va recordar que no els havien deixat fer campanya i continua tenint un suport molt fort entre les classes obreres i la pagesia.

Potser, davant tanta incertesa, s’explica per què els militars s’han donat encara un període de transició de cinc anys, que també ratifica la Constituci­ó.

 ?? DARIO PIGNATELLI / BLOOMBERG ?? Cua de soldats ahir a Bangkok per votar en el referèndum propiciat per l’exèrcit per dotar Tailàndia d’una nova Constituci­ó
DARIO PIGNATELLI / BLOOMBERG Cua de soldats ahir a Bangkok per votar en el referèndum propiciat per l’exèrcit per dotar Tailàndia d’una nova Constituci­ó
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain