La Vanguardia (Català)

BBVA i Catalunya Caixa concedeixe­n més de 4.700 hipoteques en sis mesos

El grup puja en un 25% la mitjana d’hipoteques concedides el 2016 a Catalunya

-

Després d’anys en crisi sembla que el mercat de l’habitatge comença a donar signes de recuperaci­ó o si més no d’estabilitz­ació. Gràcies als tipus d’interès baixos i a l’àmplia oferta d’immobles amb preus competitiu­s, les ganes d’adquirir un nou habitatge han augmentat i amb elles la concessió de noves hipoteques. Així, Catalunya Caixa i BBVA han concedit durant el primer semestre de 2016 més de 4.700 noves hipoteques, xifra que representa un increment molt significat­iu respecte l’any anterior. En aquest sentit, la mitjana mensual del nombre d’hipoteques adjudicade­s a Catalunya per BBVA y CX ha augmentat un 25% i el total de volum de crèdits hipotecari­s assignats en el primer semestre de 2016 ha estat de 521 milions d'euros.

Aquesta millora del mercat hipotecari és coherent amb la positiva evolució de la de- manda d'habitatge a Catalunya, que, segons l’últim estudi de BBVA Research, presenta una tendència positiva, amb increments de vendes de l'11,2% el 2015, i que es veu confirmada amb les primeres dades del 2016. Per demarcacio­ns provincial­s, Barcelona és la més dinàmica, amb un augment de les vendes del 13,6% al 2015. Però l’increment fou generalitz­at: a Tarragona fou del 9,2%, a Lleida del 6,3% i a Girona del 4,1%. Aquesta evolució es basa en els baixos tipus d'interès i dels preus, que afavoreixe­n una millora de les condicions d'accés a l'habitatge. Això és més significat­iu a Catalunya que a la resta d'Espanya a causa de l'existència d'una forta demanda estrangera.

Els baixos tipus d'interès i les bones condicions de les hipoteques a tipus fix han contribuït a un canvi en la demanda de les noves operacions, especialme­nt a partir de juliol del 2015 i molt especialme­nt el 2016, de manera que moltes famílies prioritzen el blindatge d'una quota fixa durant la vida del préstec, fugint de possibles increments de la mateixa que puguin alterar els fluxos de recursos disponible­s.

En aquest sentit, BBVA i CX han observat com està incrementa­nt progressiv­ament la proporció d'operacions a tipus fix o mixt, enfront de la tradiciona­l hipoteca a tipus variable. Actualment aquesta proporció és d'un 36% amb uns tipus que varien segons el termini (amb la màxima vinculació a partir de l'1,9% a 15 anys, 2,25% a 20 anys, 2,5% a 25 anys i 2,75% a 30 anys). Les estimacion­s internes apunten que la proporció pot arribar al 50% en els propers mesos.

Tot i que aquesta tendència va a l’alça, en funció de les situacions personals o familiars i del context econòmic, és més adient contractar un determinat tipus d’hipoteca, entre les opcions a tipus fix, variable o mix.

HIPOTECA DE TIPUS FIX

Així, per a aquelles famílies amb ingressos incerts o amb un deute elevat proporcion­alment al seus ingressos, és recomanabl­e contractar un hipoteca a tipus fix. En contraposi­ció, per a les famílies amb una baixa proporció de deute sobre els seus ingressos es recomana una hipoteca a tipus variable. El context econòmic també és determinan­t a l’hora d’escollir la millor opció d’hipoteca. Davant la previsió de l’augment a curt termini dels tipus d’interès es recomana la contractac­ió d’una hipoteca a tipus mixt, mentre que en un context amb tipus d’interès baixos i una inflació també baixa, amb previsió de canvis, es recomana contractar una hipoteca a tipus fix. Si en el mateix context amb inflació baixa i tipus d’interès també baixos no es preveuen canvis, la hipoteca a tipus variable és la millor opció.

BBVA i CX han concedit 521 milions d’euros en crèdits hipotecari­s el primer semestre de 2016 El finançamen­t hipotecari orientat a particular­s és una línia estratègic­a del grup La millora del mercat hipotecari és coherent amb la positiva evolució de la demanda

 ??  ?? Gràcies a la nova situació econòmica, les ganes d'adquirir un nou habitatge han augmentat
Gràcies a la nova situació econòmica, les ganes d'adquirir un nou habitatge han augmentat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain