La Vanguardia (Català)

‘Happy valley’: el triomf de la dona de mitjana edat

- Francesc Puig

Cada vegada més, les dones de mitjana edat comencen a tenir el seu merescut espai en televisió amb papers protagonis­tes. Les actrius que superen els quaranta solen queixar-se que el cinema i la televisió no tenen papers protagonis­tes per a elles. Julianna Margulies ha demostrat per exemple amb el seu The

good wife que elles també donen molt de joc (algú ho dubtava?), encara que els grans papers protagonis­tes acabin generalmen­t en mans d’ells. Doncs aquest any, des de les encara europees illes britànique­s ens ha arribat Happy valley, una autèntica joia protagonit­zada per una dona de 47 anys, que assegura trobar-se “fotuda, neuròtica i sensible, però a part d’això, estic bé”. L’actriu Sarah Lancashire s’ha trobat un autèntic bombó de personatge. Catherine Cawood és una agent de policia honesta i expeditiva que intenta superar la mort de la seva filla mentre es cuida del seu nét. Catherine viu en un poble assetjat per la droga i ha de lluitar amb delinqüent­s de tot tipus, inclòs Tommy Lee Royce, de qui sospita que va violar la seva filla abans de morir.

Happy valley barreja amb gran habilitat el drama policial amb el drama del seu protagonis­ta. Però el més sorprenent són les versions que ofereix de la maldat que nia en moltes persones i de com aquesta pot donar un tomb complet a vides innocents. A una primera temporada impecable l’ha seguida una segona no menys impactant i ja s’ha confirmat la tercera. Com a bona sèrie britànica, les temporades són curtes, de només sis episodis. Un plaer.

Ah!, i si veuen un personatge la cara del qual els sona però no identifiqu­en, els estalviaré la feina de buscar-la a internet: la germana de Catherine està interpreta­da per Siobhan Finneran, qui va ser l’odiosa donzella Sarah O’Brien a Downton abbey.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain