La Vanguardia (Català)

Ledecky, Phelps i la piscina dels rècords del món

Els rècords de l’Olympic Aquatic Center acaparen els focus a Rio

- SERGIO HEREDIA

Diumenge, Iúlia Efimova (24) va tocar la placa i després va sortir de l’aigua. S’havia classifica­t per a la final dels 100 m braça amb el segon millor temps. Estava contenta. Així que va aixecar l’índex, declarant-se la número un. La van xiular.

Mark Adams, portaveu del Comitè Olímpic Internacio­nal (COI), va ser incapaç d’aportar-hi una mica de llum:

–El públic xiula nedadors de múltiples països. És molt difícil interpreta­r per què n’esbronca uns i no d’altres.

Per molt que ho intenti, Adams no aconseguir­à confondre ningú.

Iúlia Efimova és una esportista russa, amb totes les servituds que això porta en aquests dies. I ja s’ha vist involucrad­a en dos episodis de dopatge. L’últim, molt recent, aquest mateix any, a compte del meldoni, una substància il·legal des de l’1 de gener (la seva sanció per 16 mesos ha quedat suspesa temporalme­nt; per això és a Rio de Janeiro), la mateixa que ha col·locat en el punt de mira la carrera profession­al de la tennista Maria Xaràpova.

Efimova està ficada de ple en aquests embolics. Però si a sobre vacil·la al públic...

No ha estat l’únic cas d’esbroncade­s. De fet, es repeteix de tant en tant a la piscina. Sobretot cada vegada que apareix un nedador rus a l’escenari: irromp el terrabasta­ll i se’l xiula. A la piscina hi ha ganes de sarau. Aquí, a la piscina –una curiosa cortina blava recobreix els exteriors de la instal·lació, una vella piscina reformada–, corre la saba olímpica de Rio.

Molt més que en qualsevol altre escenari.

En altres espais hi ha esportiste­s competint pràcticame­nt sols. Ha passat en alguns partits de rugbi a7, i en la majoria de proves hípiques. El cap de setmana, a Copacabana Beach, hi havia un bon grapat de seients buits en un partit de vòlei platja del Brasil. Aquest no havia de ser un esdevenime­nt d’alta demanda? I es van oferir seients lliures al pavelló del bàsquet, durant l’Estats Units - Xina, gairebé sempre un partit de màxim interès en uns Jocs Olímpics. No és així a la piscina. L’excepciona­l nivell dels nedadors hi ajuda. Al tancament d’aquesta edició ja s’havien batut sis rècords mundials a l’Olympic Aquatic. Cinc en proves individual­s (Peaty en dues ocasions) i un de col·lectiu: Austràlia en el 4x100 lliure femení. Els experts calculen que n’hi haurà almenys quatre més.

Hi ha moltes expectativ­es posades en Katie Ledecky i en Katinka Hosszu.

Hi ha Michael Phelps, el nedador

CÀLCULS DELS EXPERTS

Els tècnics calculen que la xifra de rècords mundials podria elevar-se a deu; en van sis

més important de tots els temps.

La seva presència hipnotitza els aficionats i els periodiste­s, que corren darrere seu pels passadisso­s i les sales de premsa. S’havia deixat veure diumenge, amb la seva exhibició en el segona relleu dels 4x100 m lliure, i ho va repetir ahir, ja en les dues primeres rondes dels 200 m papallona.

I de fons queda el britànic Adam Peaty (21). Un cas excepciona­l entre els bracistes, una disciplina que en altres temps han dominat nord-americans i japonesos.

La seva exhibició en els 100 m braça va deixar bocabadats els especialis­tes. No només perquè va superar la plusmarca en dues ocasions, sinó perquè ho va fer avantatjan­t en un segon i mig els seus perseguido­rs més pròxims. I entre ells, el sud-africà Cameron de Burgh.

I això en una prova de 100 m, una anada i tornada, és un abisme... La seva, recordava ahir The Guardian, és la primera victòria olímpica d’un nedador britànic des dels temps d’Adrian Moorehouse, a Seül’88.

“No sento la pressió. Em diverteixo nedant perquè és el que vull fer. Ningú no m’obliga a fer-ho. Què és el pitjor que em pot passar? Acabar segon?”, diu. Potser. La seva àvia, Mavis Williams (74), s’ha fet molt popular aquests dies. @Mavise42ma­vis, que és com es diu la dona a Twitter, ja va pels 6.900 seguidors. Això, amb tot just dos centenars de tuits. Ho ha fet aplaudint i tuitejant al seu nét. Una vegada i una altra. Això, sense moure’s de Uttoxeter, que és a 200 quilòmetre­s de Londres.

 ?? MICHAEL SOHN / AP ?? Katie Ledecky
MICHAEL SOHN / AP Katie Ledecky
 ??  ?? 2. Sarah Sjöstrom
2. Sarah Sjöstrom
 ??  ?? 1. Adam Peaty
1. Adam Peaty
 ??  ?? 3. Katie Ledecky
3. Katie Ledecky
 ??  ??
 ??  ?? 4. Katinka Hosszú1. Adam Peaty. El britànic ha irromput en la llegenda olímpica amb una contundènc­ia inesperada. Va batre el rècord mundial dels 100 m braça en dues ocasions –en la qualificac­ió i a la final–, i ha millorat l’anterior plusmarca en 79 centèsimes­2. Sarah Sjöstrom. La sueca, de 22 anys, es va apropiar de la plusmarca dels 100 m papallona per 16 centèsimes, però aspira a més coses. Està inscrita en quatre proves més, en la majoria de les quals té moltes possibilit­ats de podi 3. Katie Ledecky. Amb 19 anys és una de les estrelles dels Jocs. Va baixar 1s91 el seu anterior rècord. Experts com Rowdy Gaines insisteixe­n que es tracta de la dominadora més important de la natació en els últims 40 anys. Incloent-hi Phelps 4. Katinka Hosszú. L’hongaresa (27) va donar un impuls a la seva cursa el 2012, després del fiasco de Londres. Va convertir el seu nòvio en L’entrenador. A Rio ha batut la marca dels 400 estils per més de dos segons. Li queden quatre curses
4. Katinka Hosszú1. Adam Peaty. El britànic ha irromput en la llegenda olímpica amb una contundènc­ia inesperada. Va batre el rècord mundial dels 100 m braça en dues ocasions –en la qualificac­ió i a la final–, i ha millorat l’anterior plusmarca en 79 centèsimes­2. Sarah Sjöstrom. La sueca, de 22 anys, es va apropiar de la plusmarca dels 100 m papallona per 16 centèsimes, però aspira a més coses. Està inscrita en quatre proves més, en la majoria de les quals té moltes possibilit­ats de podi 3. Katie Ledecky. Amb 19 anys és una de les estrelles dels Jocs. Va baixar 1s91 el seu anterior rècord. Experts com Rowdy Gaines insisteixe­n que es tracta de la dominadora més important de la natació en els últims 40 anys. Incloent-hi Phelps 4. Katinka Hosszú. L’hongaresa (27) va donar un impuls a la seva cursa el 2012, després del fiasco de Londres. Va convertir el seu nòvio en L’entrenador. A Rio ha batut la marca dels 400 estils per més de dos segons. Li queden quatre curses
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain